Az utóbbi években egyre divatosabbá váló jelenség a fiatalabb férfi, idősebb nő kombinációja. Míg sok-sok évvel ezelőtt rácsodálkoztunk a hírcsatornák pletykarovataiban szereplő hollywoodi dívák szerelmi afférjaira, ma már teljesen természetesnek vesszük ezt a felállást. Egyre inkább hétköznapibbá válnak számunkra azok a szerelmespárok, akik nem követik a hagyományos trendeket párválasztás kapcsán sem. Így bátran választanak maguk mellé akár több évtizeddel idősebb társat.

Nagyanyáink idejében még teljesen elképzelhetetlen volt, hogy egy hölgy korban hozzá nem illő úrhoz menjen feleségül. Erkölcsi fertőt véltek felfedezni benne, így jobbára a művészvilág hóbortjának tekintették ezeket az eseteket és sokszor kiközösítéssel, vagy mély megvetéssel kezelték őket. Azóta nagyot változott a világ; először a férfiak, majd jóval később a hölgyek esetében is elnézővé vált a társadalom a jelentős korkülönbséggel (pro és kontra) házasodó párok iránt. Manapság inkább csak az extrém eseteknél van némi közfelhördülés, ami hoz magával esetleg egy kis médiaszenzációt, de mivel minden csoda három napig tart, rövid időn belül elcsitulnak ezek a hangok is.

Milyen okok húzódhatnak meg egy ilyen jellegű kapcsolat mögött a férfi részéről?

Gyakran vádolják a férfit anyakomplexussal, ha jó pár évvel idősebb partnert választ magának. Őszintén? Van is benne valami. A ragaszkodás, ami édesanyjához fűzi átöröklődik párkapcsolatára is. Legtöbbször elvált szülők gyermekeként, gyakran testvér nélkül, vagy lánytestvérek között nő fel, ahol egyetlen férfiemberként a figyelem középpontjában áll. Minden kérését örömmel teljesíti anyja és cserébe a gyermek teljes odaadással csügg rajta. Anya és én egyek vagyunk – hirdetik fennen hangon.
Felnőttként aztán hasonló elvárásokat követelnek meg párkapcsolatukban ezek a fiatalemberek. Figyelmet, odaadást, nélkülözhetetlenséget és szolgálatot. A szeretet minden egyes cseppjét úgy szívják magukba, mint csecsemőként az anyatejet. Lényükből fakadóan erősen vonzódnak az idősebb nők felé, akik már túl vannak egy-két csalódáson, vagy egy tönkrement házasságon és gyermekeik sem igényelnek már annyi törődést.

Ráadásul kevesebb energiabefektetéssel tudnak gyors sikert elérni náluk. Nagyon is jól tudják, mire van szüksége egy 40-hez közeli vagy már azon túl lépett nőnek. Hát nem sok mindenre! Nincs szüksége hosszas udvarlásra, sem ajándékokra. Nem érdekli, hogy van-e a pasinak kocsija, lakása, egzisztenciája. Nem követelőzik és ellenőrizgeti éppen hol és kivel tölti az idejét választottja és egyáltalán nem akarja, hogy feleségül vegyék és gyerekeszülésre sem adja már a fejét nagy valószínűséggel. Így a férfi teljes nyugalommal vághat bele a kapcsolatba, anélkül, hogyan azon kellene stresszelnie, hogy állandó számonkérésekkel bombázzak, vagy magyarázkodnia kellene, ha elmegy a haverokkal sörözni. Kérés nélkül is megkap mindent, amire csak szüksége van. Finom ételeket, tiszta lakást, érdeklődő kérdéseket a munkájáról, érzelmi támogatást, ha problémája akad és persze szexszet, ahányszor és ahogy csak akarja.

Miért keresi a boldogságot egy középkorú nő egy fiatal fiú oldalán?

A középkorú férfiak zöme vagy házasságban él, vagy úgy elhanyagolta külsejét, hogy az ember lánya inkább az ördögöt választaná. Mivel így eléggé leszűkül a potenciális férfiak köre, marad a fiatalabb generáció. Ők még lendületesebbek, bátrabbak, friss gondolkodásúak, tettre készek az élet minden területén. Nem fukarkodnak a dicsérettel és mindig észreveszik, ha új alsóneművel gyarapodik kedvesük ruhatára. Egyszerűen jót tesz az elveszett vagy inkább megkopott nőiességük újrafényezésében. Végre újra figyelmet kap a nő, aki ettől sugárzik és megfiatalodik és a szeretet minden megnyilvánulását ezerszer adja vissza.

Milyen jövője lehet ezeknek a kötelékeknek?

Pár év biztosan nem számít, ám a jelentős – 10 pluszos – viszonynál, már hosszabb távon kiütközhetnek a korosztályos különbségek. Sajnos az évek múlása 40 felett már hangsúlyosabban jelentkezik a külső megjelenésben is. Aztán gyakoribbak a korral járó megbetegedések, ezért a közös programok sem mindig jelenthetik mindkét fél számára ugyanazt a feltöltődést. Sokszor juthat eszébe ilyenkor a nőnek, hogy vajon meddig élvezheti fiatal párja társaságát és mikor fordít majd hátat neki szerelme. Különösen akkor nehéz ez, ha az ismerősök, rokonok, barátok nem nézik jó szemmel a románcot és minden lehetőséget megragadnak egy jó kis fejmosásra.

Bárhogyan is alakuljon a szerelmes történet a lényeg, hogy élvezzek a felek az együtt töltött perceket. Hiszen minden elmúlik egyszer, akkor meg miért is ne élhetnénk úgy az életünket, ahogy nekünk a legjobb.

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat