“Ilyen társadalmi konstellációt még nem láttam – pedig egy pár rendszerváltást megéltem -, ahol a felszínen ennyi szentimentalizmus, ennyi érzelem, harmónia, párkapcsolat, boldogság, szeretet, megbocsátás, és a mélyben ennyi gyűlölet, gonoszság és agresszivitás húzódna meg. Valahogy homogénebbek voltak az előző társadalmi konstellációk. Ez rém furcsa, ami a felszínen úszik, és ami a mélyben van a valóságban.”

8 éve hunyt el Popper Péter (1933. november 19.2010.április 16.) neves pszichológus, pszichoterapeuta és egyetemi tanár, akinek tanításai, szemlélete, bölcsessége felbecsülhetetlen értéket képviselt a tudományos világban. A zsidó származású polihisztor különös érdeklődéssel fordult a szépirodalom, a nyelvek, és a világ nagy vallásai felé. Mélyrehatóan vizsgálta a buddhizmust, a keleti tanokat, melyek nagyon közel álltak hozzá. Ahogy több interjújában is szólt róla, egy saját vallást gyúrt össze magának, aszerint élt, ám nem megtagadva zsidó hitét.

Halálának évfordulóján egyik előadását ajánljuk, amit nehéz volt kiválasztani a sok tartalmas, elgondolkodtató előadása közül. Szó esik benne az érzelmekről, megbocsátásról, újrakezdésről, ami tovább viszi az életet.

 

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat