Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője több mint 80 detektívregénnyel ajándékozta meg olvasóközönségét élete során. Minden egyes történet kellőképpen intelligens, agyafúrt elmére vall, amely képes végig fenntartani az ember figyelmét, nem mentes az informatív elemektől, és szinte mindegyikben garantált valamilyen szerelmi szál is.

De vajon hogy állt ő, a felvilágosult, szellemes és kreatív írónő a szerelemmel?

Agatha és Archibald

1914-ben, 24 éves korában ment először férjhez egy sármos pilótához, Archibald Christie-hez, akivel az együtt töltött évek alatt szép lassan rájöttek, nem egymáshoz valók. Agatha sikeres volt, független és erős, de semmiképp se egy gondoskodó, lágy asszony, akire férje várt volna. Gyermekük, Rosalind se tudta már összetartani őket, így Archibald életében szükségszerűen beköszöntött az új szerelem. Egy Nancy Neel nevű titkárnővel vált egyre komolyabbá viszonya. Pont abban az év vált egyértelművé házasságuk kudarca, amikor Agatha Christie elveszítette édesanyját. 36 éves volt ekkor, s egy időre olyan szinten kicsúszott a lába alól a talaj, hogy félő volt, teljesen összeomlik. Házasságát már nem tudta megmenteni – 1928-ban végleg elváltak útjaik.

40 évesen kapta meg a sorstól újra a lehetőséget a szerelemre Max Mallow régész személyében, aki egyes források szerint 6-, 11-, mások szerint 14 évvel volt fiatalabb nála. Kapcsolatuk mentes volt a viharoktól, mindenben számíthattak egymásra, és intellektuálisan is remek párost alkottak. Férjét kiemelkedő munkássága okán 3 évvel azelőtt ütötték lovaggá, hogy ő is megkapta volna a brit birodalom női lovagja címet. Állítólag inkább volt testvéri vagy baráti az érzelem köztük, mint ami a mindent elsöprő női-férfi szerelmi kapcsolatokra jellemző, de működött. Ha nevezhetjük működőnek azt, amikor egy házasság kiegyensúlyozottnak tűnik, de a férj egy idő után vágyik a szerelemre. Állítólag rendszeresen szeretői voltak, és egy bizonyos Barbara Parker a szívét is rabul ejtette, akit Agatha Christie halála után egy évvel, 1977-ben el is vett feleségül – még ha csak 1 évet is élhetett meg házasságában.

Agatha és Max

Érdekesség, hogy Agatha Christie állítólag soha többet nem találkozott első férjével a válás után. Akkor írt neki néhány vigasztaló sort, miután meghalt annak második felesége. Archibald szintén levélben megköszönte neki, hogy 30 évet adott neki Nancy-vel. 3 évvel élte túl szeretett feleségét.

Agatha Christie 1976. január 12-én hunyt el berkshirei otthonában. Termékeny életét két nagy komoly szerelem, egy leánygyermek, egy unoka, nagy utazások, 80 krimi, több mint egy tucat novelláskötet, versek, mesék, 17 színdarab (amelyek közül az Egérfogó a világ legrégebb óta nagy sikerrel játszott darabja), és a minden idők legsikeresebb írónője cím jelöli.

 

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat