Mutasd az illatod, megmondom ki vagy!

Interjú Borbély Renáta aromaterapeutával

 

Intenzív, mégis rendkívül finom, kellemes illat húz egyre beljebb a Wellarom birodalmába, amit egy ízlésesen kialakított fogadótér és kezelő, valamint egy kis labor hármasa alkot. Borbély Renáta aromaterapeutához két kliens között, időre érkeztem, remélve, hogy annyi idő alatt is nagyon sok hasznos infót kapok az aromaterápiáról, erről a kicsit misztikus, kicsit tudományos, komplex fogalomról. Azért izgultam egy kicsit, mert régóta ismerem Renit, így jól tudtam, hogy nagyon alapos és precíz, ráadásul amihez kötődik, arról nagyon sok mondanivalója van; időnk meg kevés. Azzal is tisztában voltam, hogy az aromaterápiát óriási szeretettel és elhivatottsággal végzi, nem egyszer hangoztatta, hogy végre megtalálta hivatását. Most egy kicsit másképp beszélgettünk, mint eddig, remélve, hogy nagyon sok embernek egy teljesebb, egészségesebb élet felé vezető úthoz irányt tudunk majd mutatni.

Ha jól tudom, hogy sok mindenre alkalmazhatók az illóolajok; a kozmetikumoktól, az inhalálókon, hangulatfokozó cseppeken keresztül a leghatásosabb gyógyító készítményekig mind tudnál ajánlani több megoldást is. Kezdjük ez utóbbival: a különböző betegségekre gyakorolt hatásukat tekintve, mit lehet elmondani az aromaterápiás készítményekről, mondjuk a gyógyszertárakban kapható gyógyszerekkel összehasonlítva ?

A különböző betegségek ellen a természet legyártotta a maga ellenszerét – ezzel dolgozik a betegségeket gyógyító aromaterápia. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének teljesen másfajta anyagok, szintetikusan előállított vegyületek, amik ugyanazt tudják. Ezek a gyógyszerek, amiket én inkább patika szereknek hívok. A különbség lényeges, hiszen az illóolajokban a természetben megtalálható vegyületek vannak, benne a növények összes rezgésével, energiájával, információjával. Bőrre kenve egyből felszívódnak, és a szervezet a természetes anyagokat egyből felismeri, ellentétben a szintetikussal amit nem tud beazonosítani. A tabletták, köptetők és kapszulák tele vannak valamilyen segédanyaggal, amelyeket fölöslegesen viszi be a beteg. Ezeket is le kell küzdenie a betegség mellett valahogy a szervezetnek, ráadásul sok kifejezetten káros, egyéb mellékhatással bír.

Ha csak a médiát és a környezetemet veszem, nyilvánvaló, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az aromaterápiás készítmények iránt. Már azok is érdeklődnek és használják az olajakat, akik eleinte ódzkodtak tőle. Jól látom ezt?

Persze, de ne felejtsük el, hogy az ember csak az elmúlt évtizedekben, fél évszázadban távolodott el ilyen mértékben a természettől. Valakinek elég csak a nagymamájáig visszamenni, aki még mondjuk járta az erdőt. Annak idején minden faluban volt egy füvesember és régiónként egy gyógyító, aki lehetett épp a bába, vagy régen a sámán, esetleg boszorkányként ismert személy. Ők is jól ismerték a természetes gyógyítás tudományát. Az emberek hittek abban, hogy ha betegséget adott a Jóisten, a gyógyulási lehetőséget is megkapják a földanyától: “Fűbe-fába rejtette a jó Isten a gyógyító erőt”. Ma túlságosan is fölmagasztalják a gyógyszeripar vívmányait. Elég csak arra gondolnunk, hogy a múlt század elején az illatszertár – ugye így hívták a mai patikákat – teli volt gyógynövényekkel és azokból készült kencékkel. A patikus volt az, aki ezekből kikeverte a gyógyító szereket, de ugyanúgy megvoltak a füvesemberek is mellette. Az 1930-as évekig gyakorlatilag nem voltak a ma ismert formájú, ipari előállítású gyógyszerek. Mivel gyógyítottak, azaz próbáltak segíteni? Gyógynövénykivonatokkal, szalicilsavval, kininnel, morfiummal Az első antibiotikumok is jóval Pasteur és Fleming kutatásai után kerültek forgalomba, az ötvenes évek környékén.

 

 

Ha vennénk két halmazt, az egyikbe kerülnének a patikaszerek és orvosok, a másikba meg az aromaterápia, utóbbi mellé mi kerülne még?

Én semmiképpen nem tenném külön halmazba az orvosoktól az aromaterápiát, csak a gyógyszereket. Nagyon fontos tudni, hogy az aromaterápia nem orvosellenes, sőt, rájuk minden tekintetben szükségünk van. Az aromaterapeuta soha nem diagnosztizál. Én nem hallgatom meg a beteg tüdejét, a köhögéséből nem fogom megállapítani, hogy légcsőhurutja vagy tüdőgyulladása van -e neki. Természetesen vannak olyan krónikus, autoimmun betegségek, balesetek, ahol az aromaterápia kiegészítő kezelésként alkalmazható. Életmentéshez a mentőt hívjuk és ne az aromaterapeutát!

És ha mondjuk nem viszi el az anyuka a gyereket az orvoshoz, és úgy kér olajat?

Nyilván léteznek olyan klasszikus gyerekbetegségek, amikor a kicsinek folyik az orra és van egy kis hőemelkedése, amikor nem kell egyből ügyeletre futni vele. A jófajta (bölcs) orvos is azt mondja erre: Anyuka, ezért nem kellett volna idehoznia a kicsit, kivárni a két órát a rendelőben, ahol még 5 fajta betegséget összeszed. Ezt lehet otthon kezelni. Egy gyakorló anyuka látja, hogy mi az orvosi eset és mi nem. Amikor olyan panaszai vannak a gyereknek vagy felnőttnek, ami nem enyhe és nyilvánvaló, én is elküldök mindenkit az orvoshoz. Ez egy óriási felelősség, egy magára igazán adó aromaterapeuta soha nem folyik bele abba, hogy ő majd kitalálja, mi a baj. Az egy másik dolog, hogy mi is fölveszünk adatokat is bizonyos típusú állapotfelmérés is van. Rájöhetünk a klienssel együtt összefüggésekre, ami a kisebb-nagyobb egészségügyi- és egyéb lelki panaszaival kapcsolatban felmerülhet. Ez nyilván egészen másfajta kezelés, sokkal inkább holisztikusabb, mint amikor fizikai panasszal elmegy az orvoshoz. Egyszóval az nagyon alapvető, hogy az orvosi diagnózis birtokában érkezik a kliens.

Tehát ha jól értem, az orvossal egyfajta partnerségi viszony van, ha nincs is közvetlen kapcsolat. És az orvostársadalom hogyan viszonyul az aromaterápiához, arról van visszajelzés?

Szerencsére egyre többen vannak, akik támogatják, akivel közvetlen kapcsolat is kialakult. Sőt, hála Istennek közöttünk is egyre több az orvos. Mondhatni, hasonló a helyzet, mint a homeopaták esetében. Köztük is vannak orvosok, de az orvostársadalom jelentős része mégis elutasítja a homeopátiát. Nekem nem dolgom, és nem is érzem feladatomnak, hogy igazságot tegyek vagy harcoljak. Az orvosok is valamilyen hitrendszer alapján élnek, akik ha egyébként nyitott gondolkodásúak, ők maguk lesznek az orvoslás mellett természetgyógyászok, homeopaták vagy aromaterapeuták. Ez mindenkinek saját meggyőződése és döntése. Vannak olyan orvosok, akik örömmel veszik azokat a pácienseket, akik alternatív módszerekkel gyógyulnak, és vannak, akik szemet hunynak vagy megvonják a vállukat. De olyannal még találkoztam, akik egyértelműen tagadták volna létjogosultságát. Aki a tudományos aromaterápia működését, azaz a bevizsgált kémiai típusú illóolajok szakszerű alkalmazását, kétségbe vonja, az a biokémiával száll vitába.

 

 

Azt meg lehet határozni, hogy mondjuk egy enyhe megfázástól kezdve milyen jellegű betegségig terjed az, aminél hatékony segítséget tud nyújtani az aromaterápia?

Azt szoktam mondani, hogy alig van olyan terület, ahol ne tudnánk segíteni. Ha másképp nem, akkor kiegészítő terápiában. A leggyakoribb betegségek – nem krónikus, hanem akut probléma – esetén, mondjuk egy műtét után, egy sebgyógyulásban már a műtét másnapjától lehet használni egy speciális aromaterápiás keveréket, ami a hegmentes gyógyulást segíti elő. Ugyanez érvényes egy csonttörésnél a szövetregenerálódás céljából, de a légúti megbetegedéseknél egyértelműen meg lehet gyógyulni bizonyos készítményeinkkel, de bőrbetegségeknél szintén látványos az eredmény. Sőt, akár súlyos esetben, például sugárkezelés esetén a környező bőrszövetek óvása érdekében is remekül működnek az illóolajok. Nőgyógyászat, szív-és érrendszeri panaszok, mozgásszervi problémák esetén is jól bizonyítanak az illóolajok. Kiemelendő a várandósság, gyermekágy, szoptatás időszaka és a csecsemőkor, amikor az orvostudomány is nagyon óvatosan ajánl gyógyszereket. Mi ilyenkor is hatékony, de gyengéd, mellékhatások nélküli segítséget tudunk nyújtani.

Tudom, hogy Te nem csak keversz és átadod a készítményeket, hanem kitérve a miértekre hosszú használati utasítást és fontos tudnivalókat adsz át a klienseknek, sokszor írásos formában is.

Ha krónikus vagy lelki problémákat érintő panasszal érkezik hozzám valaki, akkor fontosnak tartom tudatosítani benne, hogy személyes felelősségvállalás nélkül a gyógyulás lehetetlen. Mert bár én hozzá tudom tenni az olajok segítségével azt a támogatást, ami őt kilendítheti a problémából vagy akár tünetmentessé is válhat, de ha valaki a kiváltó okokat nem hajlandó föltérképezni, akár orvos diagnoszták segítségével, hanem neki csak az a fontos, hogy aktuálisan múljon el a panasza, akkor nem számíthat végleges gyógyulásra. Nekem kutya kötelességem tájékoztatni őt arról, hogyan lehet végigmenni azon az úton, hogy a valódi egészséges állapotot vissza tudja állítani. Csak egyszerűbb akut betegségnél lehetséges az, hogy bekenem valamivel és a tünet eltűnik, baktérium, vírus vagy gomba elpusztul, és tényleg meg is gyógyul. De mondjuk egy ekcéma, pszoriázis bőrproblémánál nem valószínű, hogy adok egy keveréket és elmúlik örökre. Ki kellene bontani a dolgot, és megnézni például, hogy a táplálkozásával, életmódjával, életvezetésével minden rendben van -e.

Van olyan oldala is ennek a tudományágnak a gyógyításban, amire esetleg fokozottan érdemes odafigyelni?

Ha gyógyító célra akarna bárki illóolajat használni, akkor csak megbízható forrásból származó és megfelelő minőségű olajat alkalmazzon, és szerencsés szakember segítségét kérni. A másik leggyakrabban előforduló hiba, hogy a megadott adagot átlépik, mondván, ha a kicsi is ilyen hatékonyan segít, akkor használjunk többet és még gyorsabb és jobb lesz az eredmény. Ez az, ami szigorúan tilos. Nagyon erős és komoly gyógy-szerekről beszélünk. Rengeteg recept terjeng ebben a témakörben és ennek a veszélyeitől azért távol tartanám különösen a kisgyerekes szülőket. Volt már, hogy felhívtak azzal, hogy a megfázott gyereknél olyan eukaliptusz illóolajat párologtatnának, amiről kiderül, hogy az egy mentholos és menthon tartalmú vegyületeket tartalmazó eukaliptusz, amit szigorúan tilos ilyen esetben alkalmazni. Az Eukalyptus globulus az egyik populárisan leginkább elérhető illóolaj, ami 6 év alatt pl. akár légzőgörcsöt is okozhat. Ugyanígy említhetném a levendulát, ami a legnépszerűbb illóolaj, szinte mindenki kedveli az illatát. No de melyik levenduláról is beszélünk? Mi terápiában ugyanis 4 fajtát használunk (orvosi-, vad-, füzéres-, és szuper levendulát), és mindegyik kicsit más célra alkalmazható. A négyféle levendula közül van olyan, amelyiket hígítatlanul akár csecsemő bőrén is használhatunk, meg olyan is, amelyik 6 év alatt, várandós, szoptatós kismamánál alkalmazni szigorúan tilos. A Panarom termékei (amivel én is dolgozom) abszolút megbízható, magas minőségű olajak. Fontos, hogy nálunk minden egyes üvegcsén megtalálható, hogy honnan származik, valamint lekérdezhető az összes illóolaj bevizsgálási jegyzőkönyve, és a pontos összetételét tartalmazó tanúsítványa.

 

A beszélgetés folytatásáért látogass vissza!

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat