85 éve ezen a napon halt meg Edgar Wallace (született Richard Horatio Edgar Wallace, 1875. április 1. – 1932. február 10.) angol író.

Nagyon termékeny alkotó volt, aki már életében is sikeresnek számított: a ’20-as évek Angliájában a Biblia után az ő könyveit olvasták a legtöbben. 175 regény és 24 színdarab, illetve 160 megfilmesített történet (párat többször is feldolgoztak) szerepel alkotói listáján. Az élete is regénybe illő volt: apját sosem ismerte, anyja nevelőszülőkre bízta nevelését. Első gyermeke, egy kislány meghalt, ami lelkileg rettenetesen megviselte. 28 éves, amikor felkeresi őt addig soha nem látott anyja, akit ő ridegen fogad, s aki találkozásuk után rövid időn belül meghal. Wallace hátralevő életét befolyásolja a történtek miatt keletkezett lelkiismeretfurdalása. 4 gyermeke született, két házasságot kötött. A másodikban titkárnőjét vette feleségül, akivel kiegyensúlyozott magánélete volt.

23 évesen haditudósítóként kezdte el az írást, 4 év múlva egy napilap szerkesztője.Első könyve a Négy igaz ember. Először szűkös anyagi helyzete vette rá, hogy folyamatosan írja a regényeket, később élvezettel “termelte” a nagysikerű történeteket. Remek érzéke volt a dialógusokhoz, a figyelem fenntartásához és a fordulatokban gazdag cselekmények paípírra vetéséhez, leinkább bűnügyi krimik és kalandregények gazdagítják irodalmi hagyatékát. Sokan talán nem is tudják, hogy a legelső King Kong film (1932) forgatókönyvét is ő írta. Viszonylag fiatalon 57 évesen tüdőgyulladásban halt meg, éppen a film bemutatója előtt.

“Sokféle ember szaladgál ezen a világon, s ez így van jól, mert ha minden ember egyforma lenne s egyformán viselkedne, elpusztulnának az unalomtól.” Edgar Wallace

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat