Ma 59 éves Alessandro Baricco (1958. január 25. –) olasz író, rendező. Olyan kiváló regények szerzője, mint a Selyem és a Novecento. Ez utóbbit legtöbben megfilmesítve ismerik Az óceánjáró zongorista legendája címmel. Főszereplője egy hajón született és 1900-nak hívják, mert a 20. század első napján látta meg a napvilágot. Szárazföldre sosem lépett, viszont félelmetesen tehetségesen zongorázik. A zenében találta meg magát, és csak az óceánon ringatózva érzi biztonságban magát. A történetből természetesen nem maradhat ki a szerelmi szál sem. Az biztos, hogy kötelezően megnézendő film.
A selyemről a szerző a következőket mondta:
„Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet. Olyan férfiról, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó partján ül egész nap. A férfi neve Hervé Joncour. A tóét nem tudni.

Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani. Szerepel benne vágy és fájdalom, mindkettőről tudjuk, mi fán terem, még sincs rá igazi szavunk. Mert szerelemnek nem szerelem. (Régi fogás. Ha nem tudunk nevet adni valaminek, akkor történetnek mondjuk. Ez már csak így van. Évszázadok óta.)

Minden történetnek zenéje van. Ennek fehér zenéje. Ez fontos, mert a fehér zene különös muzsika, időnkint zavarba ejtő: halkan szól, és lassan kell táncolni rá. Ha jól játsszák, olyan, mintha a csönd szólna, s akik szépen táncolják, úgy tűnik, meg sem mozdulnak. Átkozottul nehéz a fehér muzsika.

Sok hozzáfűznivalóm nincs. Talán jobb, ha tisztázom még, hogy tizenkilencedik századi történetről van szó: fontos, hogy senki se várjon repülőgépeket, mosóautomatákat és pszichiátereket. Nincsenek. Bár ma se volnának.”

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat