A Facebook pszichológiája

Aki nincs fent a Facebookon, nem is létezik- mondják sokan viccesen, ám az állítás lassan valósággá válik. Már alig van olyan ember, aki ne rendelkezne felhasználó fiókkal, de a vélemények mégis erősen eltérőek a közösségi oldal hasznosságát illetően.

A Facebook 2004-ben indult útjára Mark Zuckerbergnek köszönhetően, és mára- vagy találóbb az, hogy még mindig -megkérdőjelezhetetlenül a legnépszerűbb közösségi hálózat a világon.

No de hol kezdődik a függőség, és mi haszna a Facebooknak?

A közösséghez való tartozás igénye minden emberben ott gyökerezik. Ha bevalljuk, ha nem, szükségünk van másokra, a visszaigazolásokra, és arra, hogy velünk hasonlóan gondolkodó emberekkel vegyük körbe magunkat, olyanokkal, akik elfogadnak.

Minél több ismerőse és like-ja van valakinek a Facebookon, annál népszerűbbnek érzi magát. Amikor tengerparti képeket, cuki babafotókat vagy épp elgondolkodtató újságcikkeket, esetleg magvas gondolatokat posztolunk, kedveléssel jutalmaznak minket, aminek mennyisége függ közösségünk tagjainak számától és milyenségétől, és hogy mennyire számítunk „menőnek”.

Nem is gondolnánk, de a profil nagyon sok mindent elmond tulajdonosáról. A közösség hálón való viselkedés megmutatja, hogyan viszonyul a felhasználó saját magához és a környezetéhez. Ahogy az előbb említettük, az ismerősök száma fontos árulkodó jel lehet. Megmutathatja, hogy az illető önbecsülése mennyire magas vagy alacsony. Az sem meglepetés, hogy az extrovertált személyek gyakrabban posztolnak és változtatják profilképüket.

Egy 2010-es kutatás szerint pedig a kreatívabbak sokkal pontosabban töltötték ki profiljukat, és sűrűbben osztanak meg dolgokat. De még a visszahúzódóbb emberek is könnyebben kinyílnak a Facebookon, hiszen ilyenkor nincs személyes kontaktus, tehát nincs azonnali reakció, amitől tartani lehetne. Érdekes megfigyelni, hogy azok, akik látszólag kettőt nem tudnak szólni a való világban, azok az oldalukon és hozzászólásaikban mennyire sziporkáznak, míg a munkahelyen vagy baráti társaságban központi figurának számító, magabiztosabb személyek ritkábban éreznek késztetést arra, hogy a közösségi hálón mutogassák magukat, vagy szellemi képességeiket fitogtassák.

Vajon mennyi a Facebookon festett képekből a valóság? Sokak szerint magamutogatásig fajult ez a fajta önkifejezési forma, ami egyáltalán nem valós képet mutat az emberek zöméről. De bármennyire is csalóka a dolog, egyesekben önértékelési zavarokat is kelthet, ha az ismerősök által boldognak és sikeresnek mutatott életéhez viszonyítják saját hullámzó, hiányos valóságukat.

Ellenben a sok pozitív visszajelzés (ebben az esetben a like-ok száma) függővé teheti a felhasználót, aminek hatására késztetést érezhet, hogy minél több és intimebb információkat osszon meg magáról, sokszor átlépve a határokat, összemosva a virtuális és a valós világot.

Tény, hogy a Facebook egész generációkat szippantott magába, beleértve az idősebbeket is, akik ma már legalább olyan szinten vannak jelen a közösségi hálón, mint mondjuk az a húszasokra jellemző. Sokszor tárul elénk az a szomorú kép, például tömegközlekedésen utazva, hogy legtöbben telefonjukba mélyedve frissítik hírfolyamukat Facebook oldalukon.

De valóban ennyire szörnyű lenne ez a találmány, ami agyatlan függőket csinál az emberekből, akik ott élik életüket?
Tagadhatatlan, hogy sokan estek túlzásba, és adnak ki magukról a kelleténél több információt, és töltenek irreálisan sok időt az oldalon. Okosan és mértékletesen használva viszont nagyon is hasznos és szerethető találmány, hiszen segít fenntartani a kapcsolatokat, rég nem látott ismerősökkel újra egymásra lehet találni, vagy olyan új ismeretségek is születhetnek, amelyek esetleg új munkákhoz, lehetőségekhez juttathatják az embert.

Túl a barátságokon

Már nem csak a hétköznapi személyek számára megkerülhetetlen ezen közösségi oldal aktív használata, a cégek, vállalkozások, médiumok és közszereplők számára is kétségkívül az egyik leghatékonyabb marketing eszköznek számít. Hiszen amellett, hogy innen értesülünk ismerőseink érdekes és kevésbé érdekes történéseiről, nem túlzás azt állítani, hogy elsődleges hírforrásunkká vált a Facebook. A különböző híroldalakat összegyűjtve (de már azt sem kell, mert anélkül is jön az arcunkba) megtudhatjuk, mi történik a világban, és hogy milyen fontos események várhatók. A világ olyan szegmenseibe láthatunk bele, ahova esetleg soha sem juthatnánk el, és olyan meghatározó hírekről szerezhetünk azonnal tudomást- legyen szó egy terrortámadásról, balesetről- amelyre máskor órákig, napokig kéne várni, és akkor sem első kézből, szemtanúk szemszögéből hallhatnánk a történtekről. Csak megjegyzem, milyen óriási hatalommar bír mára a Facebook, lévén, hogy a világ minden jelentős (és jelentéktelen)  médiumának meghatározó és kikerülhetetlen tényezőjévé, azok leghatékonyabb közvetítőjévé vált. Aki uralja a médiát, az uralja a népet- ez esetben egy egész világot…

Egy egész iparág épült a Facebookra és más közösségi oldalakra, pár éve megjelentek a social media managerek, akik külön arra szakosodtak, hogy helyesen használják ezeket a felületeket, mivel manapság egy cég kommunikációja nem is képzelhető el nélkülük.

A Facebook nagyon ügyesen épít az emberek csoporthoz való tartozási vágyára, információ éhségére és egoizmusára. Azonban, ha megtaláljuk a határt a magamutogatás és az ésszerű felhasználás között, egy nagyon hasznos oldalt kapunk. Ha jól használjuk, új állást, barátokat, párkapcsolatot is találhatunk, de közvetett bevételi forrást is jelenthet, ahol saját termékeinket, szolgáltatásainkat is népszerűsíthetjük.

Természetesen mint mindig, a kulcsszó ez esetben is a mértékletesség.

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat