Fotó: Simon Teodóra

Fotó: Simon Teodóra

 

A női szépségről megoszlanak a vélemények, de arról nem, hogy egy igényes, ápolt külső mindig vonzza a tekinteteket. Abban is mindenki egyetért, hogy a külsejét tekintve bármilyen pozitív, veleszületett adottságokkal is rendelkezik egy nő, ha azok nincsenek karbantartva, bizony hamar elveszítik fényüket. A természet adta szépség idővel megfakul, de egy igazi nő az évek múlásával egyre többet tud, egyre jobban odafigyel az apró részletekre is. Az pedig természetes, hogy mindenki tetszeni akar: a férjének, a férfiaknak, a külvilágnak, de legfőképpen saját magának. Ha valaki azt gondolná, hogy ezek csupán külsőségekről szóló üres frázisok, lelke rajta, még csak véletlenül se olvassa tovább az alábbi praktikus szépségápolási és öltözködési tanácsokat, amelyeket Kiss-Szécsényi Anikó személyi stylist és sminkmestertől kaptunk.

 

Szerinted mire kell figyelnie egy nőnek, ha vonzó, szép külsőt szeretne magának?

Bár elsősorban a külső megjelenésről beszélünk, jól tudjuk, hogy ami belül van, az legalább annyira fontos. Aktuális közérzetünk mindig kivetítődik, és nagyon meghatározza az összképet. Ha csak magamból indulok ki, amikor én nem vagyok rendben lelkileg, akkor lehet akármilyen szép a frizurám, sminkem, bármilyen csinos ruhám, nem tudják eltakarni azt, ami belül van. DE: a külső nagyon fontos, hiszen rendkívüli magabiztosságot adhat egy nőnek. A külső megjelenéssel üzenünk a nagyvilágnak, és nem mindegy, hogy milyen visszacsatolások érkeznek. Tehát a külső és belső erősen hatnak egymásra.

Melyek a legfontosabb elemei az optimális külső megjelenésnek, illetve milyen lépések vezetnek hozzá?

Egyértelműen a frizurával és a sminkkel kezdeném a sort. Ez nem jelenti azt, hogy minden héten el kell járni fodrászhoz és be kell lövetni a frizuránkat, de a hozzánk illő hajszín és egy jó fazon megválasztása, ami kiemeli az egyén arcát, az nagyon sokat számít. Egy jó sminkkel pedig nagyon sokat lehet optikailag csalni. A természetes, nude sminket ajánlom, ami azért a legszebb, mert üdévé, kipihentté, és fiatalabbá teszi az arcot. Ezután jön az öltözködés. Jómagam a klasszikus stílus híve vagyok, még ha napjainkban a fast fashion is dívik a különböző márkáknak köszönhetően. Folyamatos a nyomás, egyfajta kényszer van a nőkön, főleg a fiatalabbakon, hogy mindig új cuccot szerezzenek be, hiszen az adott divatnak meg kell felelni. Én azt gondolom, hogy bizonyos korig ez még talán működik, de egy nő életében megvannak azok a mérföldkövek, amelyeknél érezhetően láthatjuk, hogy milyen korban mi áll jól neki – mind színben, mind fazonban.

Beszéljünk akkor először a színekről! Azok mennyiben befolyásolják a megjelenést?

Ugye azt tudjuk, hogy mindenki egy bizonyos színtípusba tartozik. Van a klasszikus színcsoportosítás: a tél, tavasz, ősz, és nyár, és ezen belül is ezek különböző árnyalatai. Ha tisztában van vele az ember lánya, hogy melyik típusba tartozik, az nagyon sokat jelenthet az öltözködés és sminkelés szempontjából Nyilván ezt nem neki kell kitalálnia, erre vannak nagyon jó szakemberek, akik ezzel foglalkoznak. És most nem csak stylistokról beszélek, hanem vannak színtípus tanácsadók is.

Ez nem attól függ, hogy milyen színű a szemem és a hajam?

De, attól is. A szem és a haj színe, valamint az arcbőr árnyalata, az alapszíne határozza meg, sorolja be az adott személyt egy színtípusba. Ha megváltoztatja valaki a hajszínét (nyilván a szemét nem tudja, bár kontaktlencsével már arra is van lehetőség), lehet ezzel is játszani, de alapvetően mindenki beletartozik egy adott csoportba. Ha annak megfelelően sminkeljük magunkat és választunk ruházatot, akkor azok tesznek üdévé, azok emelnek ki a nagy átlagból, és az egész külsőnk harmóniát sugároz.

Viszont nem mindenki született sminkesnek. Könnyen tanulható műveletekről van szó?

Én azt mondom, hogy mindenkiben benne van a képesség. Ha egy szakember megmutatja, hogy mit, milyen színt, és azt milyen eszközökkel tegyél fel, akkor igenis mindenki meg tudja csinálni. Nem szükséges ehhez különösebb tehetség vagy képesség. Vannak apró trükkök és alap mozdulatok, amivel egy alapsminket bárki meg tud csinálni.

 

Fotó: Simon Teodóra

 

Sokan az idővel is hadilábon állnak, és arra fogják, hogy nincs az arcukon semmi. Időben mennyit jelent egy alap nappali smink elkészítése?

Nyilván gyakorlás és gyakoriság kérdése. Én mindig azt szoktam mondani, amikor tartom ezeket a smink sulikat és workshopokat, hogy a legjobb gyakorló felület mindenkinek a saját arca. Ha azt minden nap sminkeled, vagy legalábbis foglalkozol vele, akkor egy idő után csukott szemmel is tudni kell. Azoknak a hölgyeknek, akik alapvetően nem sminkelik magukat, először meg kell tudniuk, hogy milyen szemhéj árnyékoló, pirosító, rúzs, és alapozó szín illik hozzájuk. Utána már nem nagy ördöngösség az egész. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, mert egy nappali smink, ha valaki begyakorolja, nem vehet több időt igénybe 15 percnél.

Miután szépen kisminkeltük magunkat és a hajunk is tökéletesen rendben van, mit vegyünk fel? Milyen alap ruhadaraboknak kell feltétlenül meglenni minden női szekrényben?

Amelyek szerintem semmiképp sem hiányozhatnak: egy tökéletes fazonú farmer, egy nagyon jó fehér ing, egy kényelmes, klasszikus fekete magassarkú cipő, egy klasszikus fekete, jó szabású zakó vagy kosztümkabát, egy kis fekete ruha. (Ha van egy tényleg tök jó fazonú elegáns kis feketéd, akkor ha nem tudod eldönteni, hogy egy adott alkalomra mit vegyél fel, és nincs dresszkód, azzal soha nem lehet mellényúlni.) Bizonyos kor után, 30 év fölött szerintem kötelező egy nagyon jó téli és egy átmeneti kabát. A klasszikus Burberry fazonokból, színekből indulunk ki, aminek a stílusát, szabását sok márka átvette. Nagyon jókat vehetünk már elérhető árakon. Télen egy jól megválasztott szövegkabát szintén kötelező darab, ahogy egy szép bőrcsizma is, legyen az fekete, barna, bordó vagy sötétkék. Kisgyerekes anyukáknak nem árt, ha van egy jó kis bakancs a futkározáshoz. Én a fehér tornacipőkre esküszöm, mert azt nagyon változatosan lehet hordani nyáron és tavasszal. Ezek nagyon alapok. Nyilván évszakonként váltakoznak a pólók, pulcsik, de egy jó bőrkabát sem hiányozhat szerintem a szekrényből. A motoros bőrdzsekik vagy akár a műbőr kabátok iszonyatosan jól fel tudják dobni az adott szettünket.

De nyilván nem mindenkinek állnak egyformán jól az egyes ruhadarabok. Erre milyen íratlan szabályok vannak?

Négy alaptípust különböztetünk meg a testalkatok szerint. Ezek az alma-, körte-, oszlop- és a homokóra típusok. Ezeken belül is van 3-3 altípus, de most csak a legfőbb csoportokról beszélek. Ugye mindig a klasszikus homokóra alakra törekszünk, de ez nem jelenti azt, hogy egy alma vagy körte alkatű nő ne tudna nőies lenni. Léteznek aranyszabályok, amelyek megmondják, mikor mit emeljünk ki, vagy épp mit vegyünk vissza. Például a nagyobb keblű nőknél a V-kivágást szoktuk javasolni, nem pedig a kerek nyakat, mert az még jobban erősítene. Az oszlop típusú nők tipikus fiús alkatú hölgyek, mint amilyenek a modellek is, akiket a kifutókon látunk. Rájuk bármikor bármit ráad az ember, minden jól áll. A homokóra fazon esetében minden egy kicsit kerekebb: a popsi, a csípő, a cici, szóval minden szép kerek, viszont derékban karcsú, vékony. Náluk a derekat kell hangsúlyozni. Az alma típusú hölgyek mindig nagyon szép lábakkal rendelkeznek, viszont főleg derékra és hastájra híznak, és kicsit cicisebbek. Náluk a lábakat emeljük ki a látványnál. A körte nők csípőben szélesebbek, erősebbek, fölsőre viszont keskenyek. Mivel alul sok van, felülre kell jobban fókuszálni.

A legfontosabb: megtalálni az egyensúlyt. Ez minden alkatnál és arctípusnál lehetséges. Ehhez viszont elengedhetetlen a jó szakemberek (fodrász, kozmetikus, sminkes, esetleg személyi stylist) segítsége és a minőségi termékek használata. Utána garantáltan máshogy látja magát egy nő, amit a külvilág is elismeréssel jutalmaz.

 

Rettenetesen felgyorsult a világ, s ha belegondolsz, mi vesz miket körül (a Facebook, Instagram, a közösségi háló képekkel dolgozik), rengeteg minden a látványra épül. Ez egy nagyon csalóka dolog, de tudomásul kell venni, így élünk. Meghatározó a külső, hogy mit mutatunk kifelé. Van, aki ezt tudja kezelni és tud vele bánni, és akadnak olyanok is szép számmal, akik már átestek a ló túloldalára.
Annyira kinyílt a világ az internetnek köszönhetően, olyan sok pulzus ér minket, hogy a külső kényszer belső kényszeré válik. Már nem is működik az egyik a másik nélkül. Ezt használják ki a fast fashion márkák. Havonta hoznak ki új kollekciót, hihetetlen árudömping van az üzletekben, mert tudják, hogy megveszik azokat, hiszen nem mindegy mi van rajtad, hogy nézel ki.

De én mindig azt szoktam mondani, hogy azért csínján kell ezzel bánni. Nem szabad minden héten elrohanni vásárolni, mert rengeteg felesleget halmozunk fel, amivel ráadásul sok pénzt is kidobunk. Ezt nekem is meg kellett tanulni, de szerencsére én már túl vagyok ezen a történeten.

 

 

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat