A keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepét megelőző időszak a böjt. Felkészülés a feltámadásra, a fény eljövetelére az örök élet reményében. Emlékezés Krisztus kereszthalálára, aki áldozatával megváltást hozott az embereknek bűnük bocsánatára.
A pogány hagyományokban a tél véget, az újjászülető természet termékenységét várták ebben az időszakban, s különböző rítusokkal, szalmabábuk égetésével próbálták messzire űzni a zord téli napokat.
Legyen vallási vagy pogány ünnep, mindkét esetben vannak betartandó szabályok a böjt idejére. Ez legtöbbször valamilyen táplálékféle elhagyása, illetve az étkezések számának, mennyiségének mérséklését jelenti. Célja nem csak a testi megtisztulás, hanem a lelki és szellemi nagytakarítás is imádság, meditáció formájában.

Miért érdemes böjtölni?
Elsősorban önmagunkért. Mielőtt újra belevetnénk magunkat az újjáéledő tavasz hívogató és bizsergető lendületébe, érdemes egy kicsit önmagunk felé fordulni és számot vetni a mögöttünk hagyott hónapok történéseivel. Az ősz beköszöntével, az egyre rövidülő nappalok hosszával, a zimankósra forduló idővel együtt mi magunk is zárkózottabbá válunk. Egy ilyen melankolikus időszakban gyakran pótcselekvésekhez menekülünk. Próbáljuk élvezhetőbbé tenni a hosszú, fény nélküli órákat nassolással, süteménnyel, alkohollal vagy épp tévézéssel, virtuális szörföléssel. Így nem csak a testünk szomjazik felfrissülésre, de a gondolatainkat is érdemes rendbe tenni.

Mi lehet a böjt célja?
Természetesen vallási és hitbéli meggyőződésből is nekivághatunk a böjtnek, de nem kell ahhoz kereszténynek lenni, hogy elkezdjünk, mondjuk egy tisztító kúrát. Sokan fogyókúrájukhoz használják fel ezt az időszakot, mások kíváncsiságból és talán még kevesebben tűrési határaik feszegetéséhez. Bármelyik is legyen a cél, a legfontosabb az elhatározás, amihez ragaszkodjunk és kövessük a hitünket, amivel elérhetjük a kívánt eredményt. Legyen ez vallási elköteleződés, életmódváltás, vagy pár kilótól való megszabadulás.

Hogyan kezdjünk bele?
A böjt első napjai talán a legnehezebbek, hiszen, ha korábban napi szinten fogyasztottunk húst, akkor biztosan az lesz az első gondolatunk, mennyire hiányzik már az első perctől fogva. Hogyan fogjuk így kibírni 40 napig Húsvétig? – tesszük fel a kérdést magunkban. Akinek elképzelhetetlen a húsmentes étkezés, más jellegű felajánlást is tehet: pl. kerüli a csokoládét, az alkoholt vagy kevesebbet cigarettázik és tévézik. Esetleg többet törődhet fizikai egészségével és napi szinten 10 perc testmozgást végez. Az első hét sikere elegendő motiváció lesz a maradék pár hétre. Ha közben meginogna az akaraterőnk, elmélkedjünk el azon, miért is fogtunk bele a böjtbe. Ajánljuk fel mindezt egy magasztosabb erőnek, melynek segítségével túljuthatunk ezeken a nehéz pillanatokon.

Milyen eredményre számíthatunk a böjt végén?
A legszembetűnőbb változás gondolkodásmódunkban mutatkozik meg. A méregtelenítés ugyan elsősorban testünkben zajlik, de legnagyobb hatása szellemünkre lesz. Olyan ötleteink születhetnek, amelyek újult erővel hatnak munkánkra, kapcsolatainkra, napi tevékenységünkre. Az új ember születése lelkiekben is újdonságot hozhat. Elnézőbbek, megértőbbek és türelmesebbek leszünk szeretteinkkel és másokkal, akikkel kapcsoltban vagyunk. Épp ezért melegen ajánlom mindenkinek, aki még sohasem vett részt ilyen felszabadító erővel ható újjászületésben.

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat