A női érzékenység és könnyedség, a bennünk élő vibráló sokszínűség sokféle módon képes megnyilvánulni, felszínre törni. Leglátványosabb formája talán a művészetekben keresendő: táncban, írásban, szobrokban, festményekben, képekben – pillanatfelvételeken és filmeken. Egyed Zsófit a mozgóképek varázslatos világa szippantotta magába, s választott magának egy izgalmas hivatást: operatőr-vágóként dolgozik egy kisváros televíziójában, ami mellett “örömfilmeket” készít különböző eseményekről, helyekről. Nem tudom, hogy fiatalságának, tehetségének, női mivoltának, vagy a három tényező együttes állásának köszönhető, de csupa frissesség, dinamizmus, lendület és finomság jellemzi képi világát. Sok hasonló foglalkozású női ismerősöm nincs, ráadásul a munkáit, melyeket eddig alkalmam volt látni, nagyon szeretem, így őt faggattam ki szakmájának szépségéről.

Vagány szakmát választottál magadnak. Hogyan került kamera a kezedbe? Erről álmodoztál talán kislánykorodban?

Igazából én semmiről se ábrándoztam gyerekkoromban. Engem egy dolog érdekelt csak: a rajzolás. Ezért gimi végén a MOME Animáció készítő szakára jelentkeztem, úgy éreztem, azt nekem találták ki. Ők viszont nem gondolták így, ugyanis nem vettek fel. Olyan követelmények voltak, amihez én kevés voltam. (Utólag persze örülök, hogy így jött ki.) Második gondolatom a Mozgókép és médiaismeret szak volt, amit Budapesten és Kaposváron indítottak. Mi választhattuk ki, hogy melyik egyetemen kívánjuk elvégezni. Én – elsősorban a közelség miatt – az utóbbit választottam, mert bár szeretem Pestet, sosem vágytam ott élni.

Oda sima ügy volt bekerülni?

Jól sikerült a felvételim. Az elbeszélgetésen a látásmódomat akarták megismerni, főként filmes témák voltak. Írni kellett egy esszét, egy filmelemzést, és kellett készíteni egy kisfilmet, valamint le kellett adni egy fotósorozatot is. Érdekes, hogy akkoriban nagy művészi ambícióim még nem voltak, azt hiszem, az egyetemen szerettem bele ebbe az egészbe.

Fotó: Egyed Zsófi

Még mielőtt elmesélnéd, milyen hatások értek Kaposváron, áruld el, egyedüli lány voltál a csoportban?

Most meg fogsz lepődni, mert nemcsak, hogy többen voltunk, de mi, lányok voltunk többségben! Talán 4-5 fiú volt a 16 fős csoportban.

Ez tényleg meglepő. Bár, azt hiszem, ha a tudomány oldaláról közelíteném meg a kérdést, ami kimondja, hogy melyik nem miben erős, az jönne ki, hogy a fiúk a technikában, műszaki szinten jeleskednek jobban, a lányok pedig esztétikai vonatkozásban, látásmódban rendelkeznek különös érzékkel – bármilyen területről is legyen szó. A suliban beszéltek erről?

Nem volt semmilyen megkülönböztetés, teljesen egyformán kezeltek minket a tanárok. Nagyon gyakorlatorientált volt amúgy a képzés, sok elméletet nem kellett tanulnom, talán a médiajognál tettem oda jobban magam. Hetente egy tantárggyal foglalkoztunk, mindig kiosztottak egy feladatot, amit az adott héten kellett megcsinálni (általában kisfilmet), és arra kaptunk egy jegyet. De volt, hogy esszét kellett írni egy szabadon választott filmről, vagy egy irodalmi adaptációt feldolgozni. Az oktatóink profik voltak, elismert operatőrök és más filmes szakemberek jöttek Pestről minket tanítani. De bármilyen jó is volt a suli, úgy érzem, hogy egymástól tanultuk a legtöbbet, illetve az iskolarendszeren kívül, gyakorlatban.

És közben beleszerettél az operatőri munkába?

Én mindig azt gondoltam, hogy vágó leszek, mert a programokkal olyan könnyű bánni, az embernek csak össze kell raknia a dolgokat. Aztán annyira megtetszett, hogy magamnak kellett leforgatni azt a nyersanyagot, amiből majd elkészül a film, hogy egy löketet adott ahhoz, hogy mára tényleg összenőttem a kamerával.

Mi volt a diplomamunkád?

Nálunk nem volt szakdolgozat, hanem el kellett készíteni életünk első “komolyabb” filmprojektjét. Az én filmem egy háromszereplős, helyzetszituációkon alapuló, tanulságos történet volt, aminek a Megváltás címet adtam. Nem csak az operatőri munkából vizsgáztam, hanem az egészet nekem kellett rendezni, és forgatókönyvet, gyártási tervet, pénzügyi kalkulációt írni hozzá. A végén mindent le kellett adni a filmmel együtt.

Merre indultál el kezedben a friss mozgóképes diplomával anno?

Ez közel hat éve történt, én pedig azt hiszem kellőképpen kishitű voltam ahhoz, hogy megpróbáljak a szakmámban elhelyezkedni. Ez az igazság. Élesben két hetet voltam gyakorlaton Pesten, a Magyar Televízió Kunigunda utcai nagy épületében. Ott én kamerát nem foghattam a kezembe, helyette viszont nézhettem, mi történik. Mondjuk, jó volt látni, mit hogyan csinálnak a nagyok, de azt kevésbé élveztem, hogy nem nyúlhattunk semmihez – max roadolhattunk. (Egyszer-kétszer cipelhettem a kábeleket vagy az állványt.) 2012-ről beszélünk. Egy pályakezdőnek semmi esélye se volt akkor bekerülni. Azt hiszem, hogy én ott akkor le is mondtam róla.

Kereskedelmi tévéknél sem próbálkoztál?

Nem volt nagyon jó hírük, azt mondták, nagyon kihasználják a gyakornokokat, hogy mindent velük csináltatnak semmi pénzért. Mivel önbizalmam nem sok volt, ráadásul elérhetetlennek tűnt, hogy munkát kapjak valamelyik tévében, a diploma után nyáron egy nagy ruhamárka helyi üzletébe mentem el dolgozni eladónak… Azután egy év rádiózás következett. Ott szerettem dolgozni, de éreztem, hogy nem az én terepem. Hiányzott a kamera és az a fajta alkotási folyamat, amit csak az tud adni nekem. Mégis külföldön próbáltam ki magam utána: 3 év következett Ausztriában. Kimentem a barátom után, aki akkor már kint dolgozott. Jött a benzinkút, autógrill, és végül egy hotel Zell am Seeben. Az elején még szerettem is kint lenni. Jó volt belelátni, hogyan élnek az emberek, és persze bármit megvehettem az ottani fizetésből, sőt, még félre is tudtam tenni. Aztán amikor úgy éreztem, hogy le vagyunk nézve, kezdtem kicsit kényelmetlenül érezni magam. Az járt a fejemben, hogy van egy jó diplomám, egy különleges szakmám, amit szeretek: mit keresek én itt? Eljutottam arra a mélypontra, ahonnan már nincs visszaút. Döntöttem, hogy hazajövök. Nagyon sorsszerű volt, hogy pont ekkor, a helyi hirdetési újságban láttam, hogy a Hévíz TV-ben operatőrt keresnek. Először nem is mertem jelentkezni, mert az önbizalmam persze nulla volt, (akkor már 3 éve nem fogtam kamerát a kezembe), aztán anyukám unszolására jelentkeztem mégis.

És azóta is ott vagy, ha jól sejtem, töretlen lelkesedéssel.

Igen. Nagyon szimpatikus volt már elsőre a környezet. Egy kisváros kis helyi televíziójáról van szó, ahol összesen öten vagyunk. Szeretek itt lenni, mert nagyon fiatal/fiatalos a csapat. Magam is elcsodálkoztam azon, milyen hamar visszarázódtam a tanult dolgokba. Nagy segítséget kaptam Tomitól, a kollégámtól, akitől rengeteget tanultam. Persze, az alapok megvoltak, de a gyakorlatban hasznosítható részleteket és lényeges dolgokat tőle láttam. Azt gondolom, egy kisváros tévéjében sokkal többet tud tanulni az ember, mint egy országos csatornánál, mert sokkal többrétű feladatok várják: folyamatosan gyakorlatban van, nem csak részfeladatokat végez. Amit én itt leforgatok, azt meg is vágom. És persze a családias környezet is ideális.

Milyen műfajban próbáltad ki eddig magad?

Stúdiókamera megvan, terepre kimenni mindennapos dolog, ahogy a vágás is. Adásunk ugyan van minden nap, de a fő adásnapunk az kedd és péntek. Ezekre a napokra mindig friss műsort készítünk, a többi napokon vagy ismétlést adunk, vagy sport, és kulturális műsort. Az adás általában egy híradóból áll 4-5 friss hírrel, és egy magazinból. Itt színes, hosszabb anyagokat láthatnak a nézők, koncertfelvételekkel és stúdióbeszélgetésekkel kiegészítve. Az egyik kedvencem az Egy-Koron című rovat, ahol érdekes helyeket és személyeket mutatunk be. Most elkezdtünk egy új moziajánló műsort is, amiben minden hónap hangulatához ajánlunk 4-5 filmet. Ezek mellett hangulatfilmeket is szoktam készíteni, pár perces etűdöket. Csomó ötletem volt – és remélem lesz is még. De reklámfilmeket, spotokat is nagyon szeretek csinálni. Nem titok, nagy a szerelem bennem az esküvők iránt. Mindig vonzottak a különleges alkalmak, csodaként tudom megélni ezeket a napokat. Annyi szép látnivalót adnak a szemnek, hogy azt mind meg kell örökíteni. És azt annyiféle módon lehet! Úgy érzem ez az egyik fő terepem. Több felkérésem is van már erre a nyárra.

Talán itt jön be, amire az elején céloztam, hogy a női szem jobban alkalmas bizonyos dolgokra, mint a férfié – minden megkülönböztető felhang nélkül. Természetesen én már több munkádat is láttam, és nagyon tetszik, amit csinálsz, az a hangulat, a színvilág, a fények, és főleg az a finomság, amit képes átadni egy-egy felvételed. Te melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

Nagyon jól esik, hogy így gondolod. Hogy melyik munkám? Azt hiszem, csak olyanokat tudnék mondani inkább, amiket nagyon szeretek. De olyan, amire kifejezetten büszke lennék, azt hiszem, még nincs. Én sosem vagyok elégedett magammal. Ha jön például egy nagyobb kérés, ha nem is azt mondom, hogy bepánikolok, de attól félek, hogy nem leszek elég jó – akár technikában vagy tudásban.

Most nagyon megleptél. Amit én eddig láttam tőled, az nagyon színvonalas volt. Igaz, talán egyfajta maximalizmus is szükséges ahhoz, hogy a végeredmény megnyerő legyen. Min szeretnél javítani vagy máshogy csinálni, ami elégedettséggel töltene el?

Akkor lennék nagyon elégedett, ha mind a minőség, mind a megvalósítás tekintetében kiemelkedőt tudnék alkotni. Szeretnék egy kicsit más lenni, mint az „átlag“. Szakmán belül óriási különbségek vannak – árban, és minőségében egyaránt. Itt szeretnék én egy hiánypótló lenni. Ehhez jó volna, ha a privát eszközparkomat is az igényeim szerint tudnám fejleszteni, azaz jó volna venni ezt-azt. És rengeteg ötletem van, amit meg szeretnék valósítani, tökélyre fejleszteni technikailag is a tudásomat. Úgy érzem még mindig keresem a saját stílusomat. Jó úton járok, elképzelések vannak, de még mindig nem az igazi. Azon vagyok, hogy ezt megtaláljam.

Ha a stílus még nincs is meg, de az már igen, amivel szeretsz foglalkozni a tévé mellett – gondolok itt a különböző videókra.

Pedig sokáig nem tudtam eldönteni, hogy fotózzak vagy videózzak -e a tévé mellett. Végül a videót választottam. Pedig hívnának esküvőkre is fotózni. Tavaly volt pár esküvő, ahol fotóztam is, de úgy éreztem, hogy ez nekem nem megy. Annak ellenére gondolom így, hogy elvégeztem egy tanfolyamot, nyertem különdíjat is fotópályázaton, és a párom keresztapja is profi fotós, stúdiója van és oktat is. Szeretem a kreatív fotózást nagyon, de a többi, úgy érzem, nem megy úgy, ahogyan szeretném. Maximalista vagyok. Lehet, hogy mások ennyi tudással már esküvőfotósnak állnak, de én inkább maradok ott és annál, amit magabiztosan be tudok vállalni, és ahova jobban húz a szívem. Az pedig a kamera.

Mi az eszközigénye annak, amit csinálsz?

A tévében természetesen a tv kamerája és eszközei, maszekban elég egy jó fényképezőgép Full HD kamerával, és egy jó erős számítógép a vágáshoz. Most már nagyon könnyen lehet filmezni. Én a legszebb felvételeket a tükörreflexes kamerámmal készítem. Nagyon sokat hozzátesz a minőséghez az objektív. Ilyen mélységet, élességet rendes kamerával nem tudok csinálni. Ezért sokkal jobban szeretek vele dolgozni, amikor imázsfilmet, hangulatfilmet kérnek.

Ez nem tűnik túl költséges mutatványnak.

Pedig az! Mindig újabb kiegészítőket kell venni hozzá. Legutoljára két objektívet vettem, egy 50- és egy 85 milimétereset, és kellene vennem egy nagyobb látószögűt is. Zoom objektív is kéne, és szükségem lenne egy jó állványra is. Aztán jó volna egy másik gépbe is belefektetni. Főleg az esti felvételeknél érzem, hogy már zajos a kép. De egy alapgép, amivel profi felvételeket lehet készíteni, az úgy 300 ezernél kezdődik, és nincs plafon.

Melyik vágóprogramra esküszöl?

Premier. Az egyetemen Macintoshon vágtunk, Final Cut programmal, ami nagyon hasonlít a Premierre. Itthon a nagyobb tévéknél a fő vágóprogram még mindig az Avid. Mi a tévében szintén Premierrel dolgozunk. Amivel nemrég kezdtem el foglalkozni, az After Effects. Nem egyszerű kezelni, de nagyon hasonlít a Photoshophoz. Nagyon szépen lehet vele javítani a képet, és a színekkel játszani.

Szeretsz vele trükköket alkalmazni?

Nálam maga a felvétel a “trükk” (legalábbis szeretném ezt hinni), de ha meg szeretnék teremteni egy különleges színvilágot, olyan fantasztikus látványvilágot lehet összehozni, hogy az valami csoda. Azonban az effektek használatának az ismerete sok időt és gyakorlatot igényel. Időigényes, pepecselős dolog, tényleg nagyon kell, hogy szeresse az ember, amit csinál, már-már megszállottságig.

És mi a helyzet a zenével? A te szakmádban – ha a vágásra gondolok – az is nagyon meghatározó.

Borzasztóan fontos, bármilyen műfajról is beszélünk. Nagyon nagy húzóerő tud lenni, én pedig hatásvadász vagyok. Azt mondják, elég jó a ritmusérzékem. Szeretek mindent takkra vágni. Viszont nehéz jó zenét találni. Napokat tudok ülni YouTubot hallgatva, hogy megtaláljam a tökéletes zenéket a képekhez. Egész komoly gyűjteményem van már. Leginkább a különböző hangszeres feldolgozásokat szeretem, például hegedűvel.

Azokat a finomságokat, az apróságokat – legyen szó zenéről vagy effektekről – amelyek valami pluszt adnak az anyagokhoz, látják, tudják, értékelik? – gondolok itt a nézőkre vagy a munkatársakra.

Amikor idekerültem a tévéhez, azt mondta a főnököm, miután megnézte az anyagaimat: “Anyám, Neked teljesen más a szemed, mint az átlagnak. Mintha máshogy látnál.” Próbálok mindig nüansznyi dolgokat belevinni. Kisváros lévén, a helyiek lassan tudják, hogy ki vagyok. Van egy édes idős bácsi, aki oda szokott jönni az utcán, és mondja, hogy jajj de jó volt, amit a múltkor látott, és köszöni. Ez nekem nagyon jól esik. Fontos dolgok ezek. Hévíz a maga csodájával adja magát. De az adni akarás megvan bennem is. A “Kommentár nélkül” ad egy kis szabadságot, ebben egy kicsit többet is megmutathatok annál, mint amit mondjuk a híradós anyag igényel.

Ha azt kérdezem: bizonytalan vagy biztos? Melyik felé húzol?

Mindig a biztos fele megyek. Azt hiszem, ez úgy általában az életem minden területére érvényes. Viszont, ha a a munkában gondolkodok, és sokáig csak a tévés dolgokat csinálom, az nekem kevés. Kell még valamit mellette csinálnom. Márpedig bennem mindig van egy ötlet, amit, ha nem valósíthatok meg, belebolondulok. Ha nincs egy fotó vagy egy film, amit szépen meg kell csinálni, akkor hiányzik.

Fotó: Egyed Zsófi

Ezek után érdekel, hogyan állsz a keretekkel?

Érdekes, hogy sokáig azt éreztem, hogy én nem szeretem a kereteket. Gyakran tiltakozom is a megszokott dolgok ellen, de ha azt mondják, hogy csináljak meg valamit, azt én megcsinálom. Mégis kell a kihívás. Szóval azt hiszem, hogy alapvetően alkalmazkodó vagyok, de amennyi szabadságra nekem szükségem van, az mindig megvan. Fiatalkoromban meg akartam váltani a világot. Még mindig nem váltottam meg. Ambícióim vannak, de én csak óvatosan lépkedek.

A mozifilmek gyártása sosem érdekelt?

Imádom őket, abszolút filmes vagyok, fantasztikus, lenyűgöz sokszor, amit a mozivásznon látok, de nem merült fel bennem a filmes operatőrség, mint esetleges álommeló.

De van kedvenc operatőröd?

Nem tudnék kapásból kedvencet mondani. Több is van, aki hihetetlenül jó, de nincs és nem is volt soha példaképem. Én csak megyek a szemem után. De látványvilágra Peter Jackson Komfortos menyország című filmje fogott meg a legjobban az utóbbi években.

Szerinted mitől lesz szép egy film?

Szerintem a legszebbet a fényekkel lehet varázsolni. Ha pedig mozifilmnél ugyanez a kérdés, akkor a Viszkis jut az eszembe, ahol annyira megragadott az elején a környezet meg a kameramozgás, olyan képeket csináltak, hogy tátott szájjal néztem. Pedig általában mindig abba a hibába esek, hogy magával ragadnak a filmek, és olyankor nem figyelek oda a részletekre. Az viszont szokott zavarni, amikor mozog, rángat a kamera.

Várod a tavaszt?

Nagyon. Már csak azért is, mert rengeteg tervem van. Az egyikben modellekkel, szép ruhában, egy fantasztikus, gyönyörű helyszínen, drónos felvétellel kiegészítve szeretnék megvalósítani egy látványos forgatást. De tervben van egy kávés hangulatfilm is, és a gasztronómiát is imádom, mint témát.

Júniustól pedig jönnek az esküvők. Úgy érzem, tavaly valami elkezdődött, ami remélem idén kiteljesedik. A párom gyerekkori barátja, Hunyadi Laci és a drónja új perspektívát hozott a projektjeimbe. Nagyon jó dolgokat tudunk együtt csinálni, amire úgy érzem, van igény.

Mi a legszebb a szakmádban?

Az alkotás. Amikor kitalálok valamit, és azt sikerül megvalósítanom; amikor szép képeket sikerül felvennem. A múltkor elkaptam egy vörösbegyet, ahogy könnyedén ugrált ágról ágra. Szép közeli felvételeket készítettem. Ilyenkor nagy öröm van bennem. Kívül-belül mosolygok.

28 éves nő vagy, a karriered elején jársz, de már most rengeteg fantasztikus dolgot fel tudsz mutatni, és ezerrel pörögsz. Magánéletedre jut még idő?

Alapvetően szerencsésnek érzem magam. Párommal a gimnázium óta együtt vagyunk. Többet szeretnék vele kirándulni, közben a természetfotózást is gyakorolhatnám. De mindketten nagyon sokat dolgozunk. Tavaly nyáron a hétvégéim is foglaltak voltak, esküvőt fotóztam, közben a tévében is rendesen dolgoztam (ráadásul nyáron mindig sok a program, ami nekünk is munka), teljesen le voltam terhelve, amit bizonyos szinten szerettem, de tudom, hogy ez nem normális dolog. Viszont az a baj, hogy ha több szabadidőm lenne, én akkor se tudnék leállni. Otthon semmi mást nem csinálok, mint vágok, vagy folyamatosan ötletelek. Néha jó lenne ha ki tudnám kapcsolni az agyam, de nem igazán megy. Sajnos így viszont olykor “túltolom”. Olyankor kiborulok és sírok. De a szerelem már csak ilyen.

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat