Az örök kérdés, ami valószínűleg rengeteg szingli és kapcsolatban élő férfit foglalkoztat: vajon mi kell a nőnek? Sokan álmodoznak arról, bárcsak rendelkeznének Mel Gibson különleges képességével, még ha csak egy rövid időre is, és belelátnának a nők gondolataiba. Pedig nincs szükség természetfeletti adottságra mindehhez. Elég, ha figyelnek és kíváncsiak a nőkre. Milyen okok húzódhatnak meg amögött, hogy a férfiak számára ez a kérdés egy örök dilemma?

Röviden: a két nem közötti testi, lelki, gondolkodásbeli különbözőségek. Hosszabban: egy csomó dolog, esemény, neveltetés, társadalmi berendezkedés az, ami növeli a szakadékot a két nem között. Elkezdődik már egészen apró gyermekkorban, amikor egyértelművé teszik a picik számára, hogy a fiúk másképp vannak összerakva, mint lányok. A fiúk sokat hangoskodnak és verekednek egymással; katonásdit, autóversenyest játszanak, és egyáltalán nem érdekli őket a babázás. Amikor rajzolnak, szörnyetegek és bombákat ledobó repülőgépek elevenednek meg papírlapjaikon, amik félelmet keltenek a kislányokban. A lányok pedig sokat susmognak egymással, papást-mamást játszanak amorf babáikkal a sarokban, és nem minden lányt fogadnak be a csoportjukba. Gyakran rajzolnak virágot, házat, családot maguknak, és könnyen elpityerednek, ha valaki hangosabban szól hozzájuk. És elindul a sorsuk párhuzamosan futva egymással, betartva mindig a kellő távolságot.

Egyetlen rövid időszakra kerülnek ismét közelebb egymáshoz: a párválasztás idején. Azzal, hogy útjuk keresztezi egymást, a sors újabb lehetőséget kínál a másik nem sajátosságainak megismerésre. Az esetek többségében – a marketing időszakot követően – egyik fél sem fektet energiát ebbe. Mindenki a másiktól várja élete jobbra fordulását és a boldogságot. Ekkor merül fel a férfiben: “most akkor mi is kell a nőnek?”
Nem mondom, hogy egyszerűen lehet erre a kérdésre válaszolni, mivel a nők sok esetben maguk sem tudják, mit akarnak. Nem ismerik önmagukat, így fogalmuk sincs, hogy mit várnak egy férfitől. Ebből fakad rengeteg konfliktus és meg nem értettség. Aztán megjelennek a sztereotípiák a nőkkel kapcsolatban: hisztis, havibajos, házisárkány, és sorolhatnám. Szóval férfi legyen a talpán az, aki türelemmel és gondoskodással veszi körül a szeretett lényt az oldalán. Mégis nagyon sokat tudnak tenni azért, hogy a nők biztos támaszai lehessenek.

A tipikus hibák, amit a férfiak elkövetnek egy párkapcsolatban a következők:
1. Hagyják kihűlni a szerelmet! Már nem udvarolnak, nem akarják a nőt meghódítani, elfelejtik dicsérni szépségüket.
2. A szeretkezést rutinná és asszonyi kötelességgé degradálják le, amihez közönséges szavakkal próbálnak kedvet csinálni.
3. Képtelenek 5 percnél több figyelmet szentelni a nő gondjaira. Legtöbbször oda sem figyelnek, és még a látszatához sem veszik az erőt.
4. Természetesnek veszik, ha tiszta a lakás, friss étel kerül az asztalra. A mai világban, amikor mindkét nem keményen dolgozik, valójában a háztartás vezetése, mint második műszak szakad a nők nyakában.
5. Konfliktusok hárítása. A nézeteltéréseket hisztiként kezelik és/vagy kivonulnak a helyzetből, magára hagyva a párjukat, rosszabb esetben durva módon adnak hangot vélt igazuknak.
6. A gyereknevelésből maximom a játékidőt töltik gyermekükkel. Vannak dolgok, amit valóban csak a nők láthatnak el az utódok gondozása kapcsán, ám számos más feladatból a férfiak is kivehetik a részüket.
7. Elmaradnak a kettesben töltött programok. Gyakrabban választják inkább a barátaikat, semmint egy romantikus estét kedvesükkel.
8. Anyjukhoz fordulnak tanácsért. Talán ezzel bántják meg leginkább szerelmüket, mivel a nők ilyenkor mindig úgy érzik, nincs bizalom feléjük.
9. Más nőket dicsérnek! Persze egy férfi nem fogadott örök vakságot, de ha a párja jelenlétében áradozik egy másik nőről, igazán gorombán viselkedik vele.
10. Nem hívnak vissza és sms-t sem küldenek. A nők aggódnak, és szeretnék tudni, szerencsésen megérkezett a férfi a célállomásra. Csupán egy szót kellene begépelni a telefonba és mindenki jól járna.

Lássuk, milyen hibákat követ el a gyengébbik nem:
1. Elkényelmesednek kívül-belül. Megszerezték álmaik pasiját és kényelmesen hátradőlhetnek. Nem szükséges gondot fordítani a külsejükre otthon sem.
2. Egyre ritkábban bújnak ágyba kedvesükkel, és elkezdenek kifogásokat gyártani, hogy elkerüljék a szexet. Pedig igazából még csak ezek után lenne mit tenni az ágyban: sokat tanulni, fejlődni, felfedezni egymást.
3. Azt várják a párjuktól, hogy kitalálják a gondolataikat. A legnagyobb problémának ezt tartom. Mivel a férfi tényleg másképp működik, mint a nő, képtelen a sokszínű érzésvilágot mutató nőt megfelelően kezelni. Fontos, hogy a nő mindig elmagyarázza, mikor mit és miért érez, és mit vár el.
4. Parancsolgatnak, utasítgatnak, ócsárolnak. Vidd le a szemetet! Már megint nem tetted le a wc fedelét! Pedig mennyivel kezesebbé tehetné élete párját, ha kérne és megköszönné a munkát, vagy dicsérne, ha kell.
5. Bolhából elefánt esete. Minden apró dolgot felnagyítanak és úgy kezelnek, mint válóokot, és fenyegetőznek annak eshetőségével. Így férfi egy idő után immunis lesz minden vitás helyzetre.
6. A gyerek helyet cserél az apával a családi hierarchiában. Végtelen megalázó lehet a férfi számára, amikor anyuka csak a gyerekkel foglalkozik, és elfelejti, hogy ő nem csak anyuka, hanem nő is, akinek ott van élete párja, aki törődésére szomjazik. A durva eset az, amikor anyuka átköltözik a nászágyból a kiságyba, vagy a gyereket költözteti be a nászágyba.
7. Csak azokat a közös programokat preferálják, ami nekik tetszik. Itt az egészséges egyensúly a lényeg, ami megoldást jelenthet. Egyszer te döntesz, hogy hova megyünk, máskor én – ez lenne a szerencsés felállás.
8. Hárman vannak a kapcsolatban: a nő, a nő anyja és a férfi. Minden gonddal anyjához fordul, akinek részletesen elmeséli, mit csináltak aznap a párjával, mit terveznek másnap, min veszekedtek utoljára. Szóval minden információ a kedves mamánál landol. A nő képtelen addig dönteni, amíg anya rá nem bólint.
9. Féltékenységükkel szekálják halálra párjukat. Minden nőre féltékeny, aki feltűnik az éterben, még Angelina Joliera is a tévéből. Szegény férfi meg érthetetlenül pislog, és nem ért semmit.
10. Folyamatos sms-kel zaklatják párjukat. Egy férfi képtelen húszfelé figyelni, mint egy nő. Így, ha dolgozik, maximálisan a munkájára koncentrál. Felesleges jelentéktelen dolgokkal zavarni.

Van min dolgozni mindkét félnek ahhoz, hogy egy harmonikusnak mondható kapcsolatban éljék hétköznapjaikat. Ehhez azonban tenni kell, és önmagunkkal kell kezdeni a felismeréseket. Nem szabad attól félni, hogy ezáltal feladják szabadságunkat, hiszen, ha igazán szeretnek valakit, akkor úgy is hozzá lesznek láncolva, míg élnek! És nem ez lenne a fő cél? Ne legyenek restek soha, hanem legyenek kíváncsiak arra, mit érez, gondol, tervez, vagy mire vágyik kedvesük.

A szeretet kimutatása elengedhetetlen egy intim kapcsolatban. Ha bezárják a szívüket, nem hogy adni, de elfogadni sem tudják a szeretetet. Fogadják el, hogy a kapcsolatért mindig tenni kell, sosem fog magától működni. Ne fukarkodjanak a dicsérettel, az öleléssel. Legyen a párjuk a barátjuk is egyben, így az őszinteség sosem fog gondot okozni! Ha hibát követ el a másik, ne feledjék, ők is emberek. A megbocsátás része mindennek, ezért sose nyújtsák el sértődésükkel a másik lelkiismeretfurdalását.
Az érzelmi zsarolás legalább annyira megengedhetetlen egy kapcsolatban, mint a fizikai erőszak. Mindenre van megoldás, csak keresni kell!

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat