Az esztétikai fogászatról röviden

Az egészséges, szép fogsor kimutathatóan pozitív hatással van minden életterületre; párválasztáskor éppúgy vonzza a tekintetet, mint egy állásinterjú során, de bárhol, bármilyen szituációban kedvező fogadtatásra számíthat egy gyönyörű mosoly tulajdonosa. Bizalmat kelt a másik félben, ugyanakkor fokmérője lehet a személyes higiéniának, az önmagunk felé támasztott igényességnek is. Ennek ellenére rengetegen élnek hiányos, kusza, elszíneződött, szuvas, vérző ínyű fogazattal, pedig nekik ma már ugyanúgy megvan az esélyük egy teljesebb élet elérésére a megfelelő fogászati beavatkozásokat követően. Prof. Dr. Szabó Jánost, az S és Z Fogászati Klinika tulajdonosát az esztétikai és kozmetikai fogászatban rejlő lehetőségekről kérdeztem.

Milyen alapvető információk birtokában érdemes felkeresni problémánkkal a klinikát?

Az szerencsés, ha a páciens megfogalmazza, hogy mit szeretne, de egy megbízható
szakember fogja megmondani, hogy az adott helyzetben, mely eljárások jelentik az optimális
megoldást, ugyanis az esztétikai kezelés soha nem történhet a funkció (rágás és beszéd) rovására. Ám még mielőtt ez megtörténhet, az általános egészségi állapot felmérése szükséges. Ezután az arc, nyak és a szájüreg klinikai vizsgálata, majd az állcsontok és a fogak 2 és 3 dimenziós röntgenvizsgálata /CT-scan/, illetve szükség esetén laboratóriumi vérvizsgálat történik a pontos diagnózis megállapítása érdekében. A kapott adatok alapján a szakember tájékoztatja a pácienst a diagnózisról, és felvilágosítja a kezelés menetéről, a várható eredményről, a kezelés előnyeiről, hátrányairól és költségeiről. A konzultáció után a beteg egyetértésével elkezdődhet a személyre szabott kezelés. Fontos még tudni, hogy az esztétikai fogászati kezelés várható eredményét a páciens nem csak fotókon, hanem gipszmintán is kérheti (wax up, mock up).

Melyek a leggyakrabban igényelt szolgáltatások a kozmetikai fogászatban?

Manapság népszerű a fogak színének fehérítése. Ez kétféle módon történhet:
A.Kémiai fogfehérítéssel: 1.A fogorvosi rendelőben végzett fehérítés, mely már 1-2 kezelést követően is jól felismerhető színváltozást eredményez. 2. A beteg által végzett otthoni fehérítés, mely időben hosszabb, de lényegesen olcsóbb, mint a fogászati rendelőben történő művelet. A fogfehérítéstől nem kell tartania a betegnek, de tény és való, hogy az eljárások között különbség van abban, hogy az alkalmazott technika és anyag milyen változásokat hoz létre a fogzománcban. Léteznek minimálisan invazív, mégis hatékony lehetőségek. Ez az eljárás nem
véglegesen változtatja meg a fogak színét, ismételni kell rövidebb-hosszabb idő után.
B.Tetszőleges színű héj beragasztásával.

Amennyire én a környezetemben tapasztalom, ennek nagy divatja van napjainkban. Mivel lehet magyarázni ezt a típusú fogesztétikai megoldást? Kíméletesebb, természetesebb, esetleg egyszerűbb, vagy az árfekvése kedvezőbb?

Népszerűségének fő oka nem a módszer egyszerűsége vagy kedvező árfekvése, hanem az eredmény tartóssága és az a tény, hogy alkalmas a fogak alakjának kismérvű megváltoztatására is. A fogak színének korrekcióját a porcelán vagy cirkónium héjnak /veneer/ a fogak látható felszínére történő felragasztásával érhetjük el. Az eljárás során a fog anyagának minimális eltávolítása általában elkerülhetetlen. A héjat a fogtechnikus készíti el a lenyomat alapján.
Bizonyos estekben a héjak készülhetnek a szék mellett is. Ez a kompozit héj, amely nem a fogtechnikai laboratóriumban készül, hanem a fogorvos fedi be a fog külső felszínt világos színű kompozit anyagokkal.

Egy szabálytalan fogsorból is lehet szép mosolyt varázsolni anélkül, hogy a fogak anyagából el kellene távolítani?

Igen. Fogszabályozással. Ebbe a körbe azok a páciensek tartoznak, akik nem a fogaik színével elégedetlenek, hanem a fogaik helyzetével. A helyzeti rendellenességek túlnyomó többsége 14 éves életkorig fogszabályozással megoldható. A kezelés során a fogak anyagából nem kell eltávolítani (preparálni, csiszolni), ezzel szemben gyakran több ép fog eltávolítása válik szükségessé. A felnőttek esetében a csontok növekedése már befejeződött. Ilyenkor csak kisebb mértékű fogmozgatásra van lehetőség, és a kezelés hosszú időt vesz igénybe.

Mely esetekben szükséges a fogak csiszolása esztétikai okok miatt?

A fogak koronával való borítása elkerülhetetlen, ha az elszíneződés mellett a fogak alakja és helyzete is torzítja a mosolyt. Az egészen komoly eltérésekkel érkező páciens számára is elérhetővé válhat a gyönyörű mosoly. Az esettől függően lehet alkalmazni teljes borító, vagy részleges koronákat a mosoly közben látható fogakra.

Egy összetettebb problémával érkező betegre gondolva, milyen komolyabb beavatkozásokról illik tudni?

Az esztétikai fogászat kiterjesztett körébe tartozik az úgynevezett fogászati ránctalaníts, vagy ahogy sokan ismerik: face lift. Súlyos harapási problémáknál (előre vagy hátra harapás, illetve mély-, vagy nyitott harapás), melyeknél gyakran a fogak jelentős korrekciót igényelő alaki és helyzeti rendellenességei is előfordulnak, nagyon szép eredményt tudunk elérni valamennyi fogra készített koronával anélkül, hogy műtéti beavatkozás történne.

Mi a legsúlyosabb fogászati esztétikai probléma és mi a kezelés módja?

A teljes rágóapparátus műtétekkel kombinált átalakítása (oral make over) azt jelenti, hogy az egészségügyi szempontok figyelembevételével, a legtorzítóbb teljes foghiányok, állcsont defektusok és ínyeltérések helyreállítását végezzük el. Implantátumok, csontpótlások, ínyátültetések alkalmazásával biztosítjuk a személy arcához illő, lehető legoptimálisabb mosolyt és a tökéletes rágófunkciót biztosító, nem kivehető fogpótlást. Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy az esztétikai fogászati beavatkozások nemcsak a lokális problémákat orvosolják, hanem az általános egészségi állapotra is kedvezően hatnak. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a szájüreg az első frontvonal, ahol a szájlégzéskor a levegő keresztül áramlik, utat nyitva a szájüregi baktériumoknak a tüdő felé. Iváskor és
evésnél a szájüregi baktériumok a gyomor-bélrendszer irányába sodrodnak. Nagyon fontos, megfontolandó tény, hogy a krónikusan fennálló szájüregi gyulladások számos távoli megbetegedés okozói, mint pl. hajhullás, ízületi betegségek, érelmeszesedés, szívinfarktus, agyvérzés, idegrendszeri problémák stb.

 

A szakértő válaszol

Fogászati problémákkal kapcsolatos kérdéseit Prof. Dr. Szabó János a profdent44@gmail.com email címen várja.

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat