Mi lenne, ha végre ki tudnál szállni a taposómalomból?
Mi lenne, ha meg tudnád élni életed minden pillanatát?
Jól tudjuk, ezerszer hallottuk, olvastuk már a mondatot: csak 1 életed van!
Igen, egy életünk van, ahogy mi magunk is egyszeri és megismételhetetlen lények vagyunk, akik kivétel nélkül, mind olyan emberek szeretnénk lenni, akik úgy élik le az életüket, hogy kihasználják mindazt, ami bennünk van. Ez általában az új élmények segítségével történhet meg, hiszen az új történések, a kihívások elfogadása nélkül nincs lehetőségünk megtudni, mire is vagyunk képesek.

Mindezt jól tudjuk, sokszor mégsem merünk lépni. Gúzsba köt a hosszú évek, évtizedek alatt belénk ivódott megfelelési kényszer, az elvárások sora, amelyek kimondva vagy kimondatlanul, de ott lebegnek a fejünk felett, vagy még inkább: a tudatunkban. Bevalljuk vagy sem, de félünk a családtagok, barátok, kollégák, de sokszor még az ismeretlenek ítélkező, elmarasztaló pillantásaitól, mondataitól is, ha olyat teszünk vagy mondunk, ami nem fér bele az ő világképükbe.
Talán ettől, vagy valami belső motivációtól hajtva: nap mint nap képesek vagyunk újra és újra folytatni berögződött rossz szokásainkat, bent maradni a saját magunk által kijelölt keretek adta komfortzónánkban, amiben tudjuk, mire számíthatunk. Még ebben a napi rutinban is sok apró öröm érhet minket, ám valahol mélyen jól tudjuk: nem ez az igazi. Nem erről szólunk, ennél sokkal többek vagyunk. Nem kell óriási, világrengető dolgokra gondolni, ha változásról beszélünk. Mindenki csak saját magához mérten tud viszonyítani. Ami az egyiknek csupán egy kis feladat, az a másik életében sorsfordító cseleket lehet. Mindannyian mások vagyok.

De az idő egyformán jár el felettünk. És ha nem úgy éljük az életünket, ahogy szeretnénk, ha nem merjük kipróbálni az új, de régóta vágyott dolgokat, ha évről évre csak halogatjuk, hogy belevágjunk a hőn áhított utazásba, munkába vagy kapcsolatba, elveszítjük a szikrát.
Amikor visszanézünk 5 év múlva, rácsodálkozunk, hová tűnt az életünkből ez a jelentős idő. Nem kell felégetni minden hidat mögöttünk ahhoz, hogy egy új világ ajtaja nyíljon ki előttünk. És nem kell megtagadni eddigi énünket, hogy egy újabb oldalunkat is felfedezzük, de legfőképp: nem szabad félnünk.

Ha valóban egy új fejezetet kezdenénk az életünkben, bízzunk saját magunkban, a gondviselésben, tűzzünk ki célokat, merjük megismerni az eddig ismeretlen terepeket. Mindezt tehetjük okosan, körültekintően, hosszas egyeztetések után is, ha másképp nem megy, elindulhatunk magunkat körülpárnázva is, de ha igazán mély vizekre vágyunk, a személyiségünkhöz mérten választjuk ki az ismeretlent. Nem újévi fogadalom az, amiről szólni szerettem volna. Nem a kilóktól vagy a nikotintól való megválás gondolata hozhat új szint és egy magasabb szintet az életünkbe. Hanem a változás. Egy nagy utazás, egy bátor lépés, aminek van folytatása. Közhely, de igaz: a legnagyobb utazás önmagunk megismerése. Ezt egy valódi utazás is segítheti, de egy új élethelyzet eredményezte erőpróba is meglepő utakra vihet minket.

Aki be meri vállalni a bizonytalant, az ismeretlen terepet, annak mindig meglesz a jutalma – mondta a minap egyik kedves ismerősöm. – Lehet, hogy nem egyből, csak évekkel később, de megtérül a bátorság.

Az én egyik legkedvesebb szavam a “bármi”. Abban a “minden” is benne van. A szó, a fogalom, csupa lehetőséget, kalandot és életet ígér számomra. Az élet pedig maga egy csoda. Kívánom, hogy mindenki merjen elindulni egy régóta vágyott út felé és meg tudja élni 2018-ban a maga csodáját!

 

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat