Portrait of smiling mature woman

Kép: gettyimages

 

A gyönyörű mosoly elérése ma már mindenki számára elérhető- legalábbis a technikai feltételek adott hozzá. A hollywoodi sztárok vakítóan fehér és szabályos mosolyának titka jó ideje ismert már. Ezek között találjuk a fogimplantátumokat is, amik egy teljesen szabálytalan, vagy jelentős mértékben hiányos fogazat esetében is tökéletes végeredményt garantálnak. Prof. Dr. Szabó János, az S és Z Fogászati Klinika tulajdonosa rengeteg hasznos információval látott el bennünket a fogászat ezen speciális ágazatát illetően.

Mit kell tudni az implantátumokról?

A fogimplantáció jelenti a legoptimálisabb megoldást a hiányzó fogak esetében. Az implantátumok beépítésével biztosítjuk a rágóképességet, valamint esztétikai tekintetben is jelentős módon javul a státusz, ami akár életminőség változást is előidézhet. Nem az implantáció a vezető szempont, hanem az optimális fogpótlás a kitűzött cél, illetve, hogy ez által az esztétikai és funkcionális igényeket helyreállítsa. Ennek érdekében fontos szempont, hogy biztonságosan, hosszú távra tudjuk rögzíteni ezeket a fix fogpótlásokat az állcsontokba. A tapasztalat szerint az implantátumok legalább 70%-a együtt jár csontpótlással, illetve feszesség képző műtéttel is. Nagyon nehéz erről általánosságban beszélni, hiszen minden esetben a gondos, alapos vizsgálat után, egyénre szabott kezelést kap a páciens.

Milyen vizsgálatok előzik meg a beavatkozást?

Az implantációt számos vizsgálat és egyénre szabott kezelés előzi meg, hiszen minden egyénnek más típusú a rágása, terhelése. A klinikai vizsgálatok nem csak a szájüregen belülre, hanem azon kívülre is kiterjednek. Az arc, a nyak vizsgálata, a mozgások és ízületek funkciójának vizsgálata mind hozzátartozik ehhez, hiszen nem mindegy, hogy az elkészülő fogmű milyen terhelésnek lesz kitéve, milyen pozíciót szeretnénk a fogaknak biztosítani.

Mindenki alkalmas arra, hogy fogászati implantációt végezzenek rajta?

Az egészséges csontozattal és jó higiénével rendelkező páciensnél gördülékenynek mondható az implantáció kivitelezése. Természetesen ez esetben is nagyon személyre szabott a tervezés és kivitelezés. Létezik pár súlyos, komoly betegség, amelyek esetében nem tudjuk elvégezni. Meg kell még említenem a rendkívül szélsőséges ápolatlanságot, szájhigiéniai hiányosságokat; ilyen esetekben a baktériumok a fogak közül behatolnak az íny és a fog közötti résbe, ami nem csak ínysorvadást, hanem a csontok leépülését is kiváltja. Az elhanyagolt szájápolás következménye, hogy a fogak elvesznek, de a legnagyobb problémát az jelenti, hogy elveszik az alapzat, az egészséges csont és íny. Ráadásul, aki elhanyagolta a saját természetes fogazatát, és nem hajlandó jó száj higiénére, ugyanazok a baktériumok fogják megtámadni a jövőben is. Akkor már nem fogágy gyulladásról, hanem implantátum körüli gyulladásról beszélünk.

De nyilván pont nekik van a legnagyobb szükségük a fogak pótlására. Gondolom, számukra is létezik megoldás.

Ha egy beteg elhatározza, hogy tartósan rendbe akarja hozatni a rágóképességét, és ezzel együtt esztétikai javítást is szeretne, számíthat rá, hogy életmódot is kell változtatnia. Bizonyos esetekben javasoljuk, hogy hagyja abba a dohányzást, rendszeresen mosson fogat, használjon fogselymet, bizonyos időszakonként kontrolláltassa a száj higiénét, és, ha szükséges, kérjen professzionális segítséget. Ne engedje, hogy olyan baktériumflóra alakuljon ki a fogak környezetében, amelyek tönkre tennék az implantátumot, az ínyt és a fogat is. Tehát ebben egy nagyon szoros együttműködés szükséges a beteg és a kezelőorvos között. Az első konzultáció is egyfajta szűrésnek nevezhető, amikor egyértelműen választ kell adnia a páciensnek, hogy vállalja-e az instrukciók követését, vagy azokat a magatartásformákat, amelyek sokszor életformában jelentkező változásokat is jelentenek.

Sokan úgy hirdetik, hogy azonnal használhatóak az implantátumok. Ez tényleg ilyen egyszerű?

Ha nincs meg a csont, amibe az új fogakat ültetjük, csontpótlást kell végezni, amihez speciális csontpótló anyagokat lehet használni. A csontpótlás az implantációval együtt is megtörténhet, amikor még a saját, ép csontállományból maradt annyi, hogy a csavarmenetes implantátum stabilan rögzülni tudjon. Ezt primer stabilitásnak nevezzük, ami azt jelenti, hogy az implantátum mechanikusan szilárdan áll. Műszerekkel pontosan be tudjuk mérni, hogy milyen erősen lehet megmozdítani az implantátumot. Ha a primer stabilitás megvan, és elégséges felszínen rögzíti már a becsavarás pillanatában a csont ezt az implantátumot, akkor körülötte felépíthetjük a hiányzó csontot. Általában egy hosszabb, akár féléves várakozási idővel kell kalkulálni, amíg a csont felépül, amikorra már terhelhető. Amíg a növekedés zajlik, ideiglenes koronát kap a páciens, és amikor vége van az integrációnak, a növekedés befejeződött, lecseréljük a végleges, keményebb anyagból készült, esztétikusabb koronára. Ha ékcsontban és nagy primer stabilitással készítünk implantátumot, vannak, amelyek azonnal megterhelhetők. Ezek a kisebb számú esetek. Ilyenkor nincs nehézség, mert egy akrilátnak nevezett nem extra kemény anyagból készítünk koronát. A gyógyulási időre nem kap nagy terhelést, a rágófelszín kialakításával egy időben egy esztétikai helyreállítást is végzünk.

 

 

Hogyan kell kalkulálni abban az esetben, ha jelentősebb számú foghiánnyal érkezik a páciens?

Nem fontos annyi implantátumot felhelyezni, ahány hiányzó fog van. Az implantátumokra is fel lehet helyezni a hídpótlást ugyanúgy, mintha természetes fogak lennének. Teljes felső fogatlanságnál a 8-10 implantátum megbízhatóan szokta biztosítani 12 fog elkészítését. Vannak technológiák, amikor 4 implantátum is biztosíthatja a tartós fix fogpótlást. Ebben az esetben nem a természetes gyökerek pozíciójába helyezzük be az implantátumokat, hanem attól eltérő szögben, ezzel a hatalmas csontpótlására alkalmas felületet biztosítunk.

Az alsó és a felső fogsor különbözik egymástól implantológiai szempontból?

Igen. Általában az alsó állcsont egy keményebb, kompaktabb csont. A körülötte lévő kemény, sejtszegény csont vaskosabb, ennek megfelelően az alsó állcsontban kisebb felszínnel is megfelelő integráció érhető el. Ezzel szemben a felső állcsont szerkezete sokkal szivacsosabb, ez a kemény külső réteg vékonyabb, és ennek megfelelően nagyobb felületű implantátumot vagyunk kénytelenek behelyezni a felső állkapocsba, hogy elérjük ugyanazt a stabilitást, mint az alsónál. Ez azt jelenti, hogy esetleg számban is több implantátumot és implantátum felszínt kell a felső állcsontba behelyezni, hogy ugyanazt a stabilitást elérjem.

Mi történik, ha a kliens teljes fogazatát kell rögzített fogművel pótolni?

A fogatlan száj implantációs fogpótlása speciális eljárást igényel, mert rendszerint a fogak elvesztése az állcsontok fognyúlványának elvesztésével is jár. Nagyfokú csontpótlásokra van szükség ahhoz, hogy elégséges csontfelszínt biztosítsunk a majdani implantátumoknak. Ez esetben az állcsontokon horizontális és vertikális csontpótlást, és úgynevezett sinus liftet – az arcüreg membránjának emelését és csontpótlás behelyezését – végzünk, amelynek során a csontnövekedést az arcüregben váltjuk ki, az üreg kisebbítésével. Nem ritka, hogy a beteg másik csontjából ültetünk át csontot a cél elérése érdekében. A megnövelt állcsontok fedésére íny átültetést is gyakran kell végezni. Ha a megmaradt állcsont nyúlvány nem biztosítja az implantátumok mozgásmentes rögzítését, csak fél év után helyezhetők el az implantátumok a szervült csontpótlásokba, és ezután még újabb 3-4 hónapos várakozási idő van, amíg az implantátumok terhelhetővé válnak. Ez egy olyan kezeléssorozat, ami a kezdettől számítva 1 éven belül valósulhat meg. Természetesen, addig ideiglenes, kivehető, teljes protézisekkel látjuk el a beteget. Bizonyos esetekben csontpótlás nélkül is azonnali eredményt /rögzített fogpótlást/ érhetünk el az úgynevezett „all on four” technikával. Az elnevezés magyarul – „mindet négyre” – egy eredményes és hatékony kezelési módot jelent, amelynél 4 fogászati implantátum biztosítja a felső vagy az alsó fogpótlás stabil rögzítését.

A szép mosoly és a rágóképesség rekonstrukciójánál csak implantációban gondolkodhatunk, vagy lehetséges vegyesen, fogsor, korona, híd és implantátum, illetve egyéb megoldás is?

Lehet kombinálni a különböző kezelési eljárásokat egy szájban. A szájüreg képletei, a rágóízületek, az arc és nyak vizsgálata után, a beteg általános állapotának, rossz szokásainak, szájhigiénéjének ismeretében derül ki, hogy milyen kezelés ajánlható a hosszú távú siker érdekében, melyik megoldás milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár. Több opció közül, a beteggel konzultálva, meg kell keresni a számára optimális és anyagilag is elfogadható megoldást. Én nagyon szívesen veszem, ha a beteg több orvostól is kér véleményt, más ajánlatát is begyűjti és csak ezután, mérlegelve választ orvost. Az orvosválasztásnál a bizalom fontos kérdés. Én azt javasolom mindenkinek, hogy mielőtt döntene, tájékozódjon, kérjen referenciákat a már kezelt betegektől. A várható kezelésekről sok leírást és videót megtalál az interneten is. Az problémát tud jelenteni, ha a beteg teljesen tájékozatlan, mert nehezen fogja helyesen értelmezni egyszeri hallás után a konzultáción elmondottakat. Ezért szükséges írásban is rögzíteni az ajánlatot.

Az jó hír, hogy mindenre van megoldás, ám nyilván mindennek ára van.

Nem elhanyagolható szempont, hogy ki milyen anyagiakat tud a kezelésre fordítani. Az első konzultáción ez is egy fontos szempont, akár több, különböző költséggel járó, kezelési ajánlatot is érdemes adni. Így a páciens a szakmailag korrekt, lehetséges kezelések közül kiválaszthatja a számára megfizethetőt. Lévén, hogy nemcsak egy fog töméséről van szó, s nem is csupán pár ezer forintról, nyilván alapos gondossággal, a beteg anyagi lehetőségeit is figyelembe véve kell a kezelési tervet és az árajánlatot kiadni.

Ezek a komplex beavatkozások milyen fájdalommal járnak? Okoznak-e kiesést a munkából?

Az anyagiak mellett tájékoztatni kell a pácienst a beavatkozással járó kellemetlenségekről. Ha nem szükséges saját csontból átültetni, akkor a beavatkozás altatás nélkül is elvégezhető. Ha saját csontot nem az állcsontokból veszünk, az altatás miatt min.1 éjszakát fekvőbeteg intézményben kell töltetni. Műtét közben egyik esetben sem érez fájdalmat a beteg, azonban a műtét utáni egy-két napon az arca megduzzadhat és feszítő, enyhe fájdalom jelentkezhet, ami fájdalomcsillapító gyógyszerekkel megszüntethető. A munkahelytől függően pár nap szabadságra szükség lehet.

Mit javasol azoknak, akik fogimplantációt terveznek?

Amikor az elhatározás megérett, keressen fel egy olyan szakembert, akinek ebben több évtizedes tapasztalata van, hiszen pár évtizede bevezetett, folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő kezelési módszerről beszélünk.
Hallgassa meg akár több szakember véleményét is, de miután letette a voksot az egyik mellett, akkor az ajánlott utat járja végig, mert annál rosszabb nincs, mint menet közben orvost váltani. A kezelés után a karbantartásokat ugyanannál az orvosnál végeztesse. Ezek a legfontosabb tanácsok, amelyek egy leendő, implantációs fogpótlással élő páciensnek adhatók.

 

(x)

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat