Warning: file_put_contents(): Only -1 of 46307 bytes written, possibly out of free disk space in /web/k5fc/afuzet.hu/wp-content/plugins/bsa-plugin-pro-scripteo/frontend/css/template.css.php on line 31
Ízek, receptek, szerelmek - Los Amigos Keszthely - aFüzet

Ízek, receptek, szerelmek – Los Amigos Keszthely

Az igazán jó éttermek híre szájról szájra terjed, ahová a vendég – miután saját maga is meggyőződik a hír igazáról – akár több száz kilométerről is rendszeresen visszajár , s mint egy lassan fejlődő kapcsolat esetében, személyes kötődés is kialakulhat az évek során. Így vagyok  ezzel én is a Los Amigos Mexikói Étterem kapcsán, amihez több szállal is kötődöm. Lehetnék elfogult, de amit nyárról nyárra tapasztalok – nem csak jómagam, hanem a többi vendég részéről is – arra sarkall, hogy hírüket továbbadjam. A hely Keszthelyen, a város szívében, a Fő téren található, a színház és a városháza között. Tulajdonosai Lőrincz Anikó és Demecs Tamás, akiket a törzsvendégek jól ismernek, mivel ők is ugyanúgy dolgoznak a placcon, mint alkalmazottaik. Ancsát – ahogy a vendégek becézik – még a vacsoraidő előtt kaptam el egy beszélgetésre, mialatt készült kedvenc mexikói menüm, amit fejből rendeltem: előételnek Taquitost, főételnek egy Burrito El Paso-t, desszertnek pedig egy Platano Mexicanot kértem. És persze ilyen hőségben kell a folyadék is: kedvenc alkoholmentes mexikói koktélomat, a Horchatát  kértem kísérőnek.

Fotó: Busa Ferenc

Miért pont a latin-amerikai konyhát választottátok annak idején?

Az egész az öcsém, Lőrincz Ferenc szakmai lelkesedésének és nyitottságának köszönhető. Ő alapból egy fantasztikus szakács, aki mindig szeretett kísérletezgetni, és aki eleve magasra tette a mércét itt a környéken. Az ő egyik ismerőse kint élt egy ideig Mexikóban, és amikor hazajött, megismertette az öcsémet egy Budapestre költözött mexikói családdal, akikkel végül nagyon jó barátságba került. Egy többgenerációs családot képzelj el, akik beavatták őt a mexikói konyha rejtelmeibe, megtanították neki több tucat autentikus leves, főétel és desszert elkészítésének módját. Iskolában se tanulhatta volna meg jobban az apró fortélyokat, aminek a végeredménye lett végül is a Los Amigos.

Azóta van Keszthelyen mexikói étterem?

Tulajdonképpen igen, de azt még hozzátenném, hogy akkor már több éve az öcsém vezetésével üzemelt ez az étterem, mexikói profilra viszont csak 2003-ban váltott. Mi, a férjemmel 6 éve vettük át az üzletet, több éves vendéglátós szakmai tapasztalattal a hátunk mögött. Annak idején az országban talán összesen 2-3 mexikói étterem volt; azok közül kiemelkedő csak Budapesten.

Mielőtt rátérnénk a mexikói konyha különlegességére, bemutatnád röviden az éttermet?

A helyszín miatt nem panaszkodhatunk, remek környezetben vagyunk: Keszthely belvárosában, annak is a közepén. A város kulturális életének központja a Balaton Színház, ami közvetlenül a tőszomszédságunkban található. Több nagyobb fesztiválnak, rendezvénynek is az előttünk lévő placc ad helyet, így, mondhatni, páholyból lehet élvezni a koncerteket a teraszunkról. Tőlünk csupán pár lépésre található a sétálóutca, amitől 5 perces séta a város legvonzóbb turistalátványossága, a Festetics-kastély. A Balaton-part is csupán 10 percnyi gyaloglásra van, szóval, nagyon ideális minden tekintetben az étterem elhelyezkedése, aminek a belső része egy 90 m2-es pincehelyiségben található. A klimatizált és fűtésrendszerrel ellátott helyiség egyedi stílusban lett kialakítva, a terek Mexikóból származó tárgyakkal alkotnak egy rendhagyó, ám annál kellemesebb hangulatú környezetet. Ez elsősorban tavasszal és ősszel a legkedveltebb; melegebb időben, nyáron egyértelműen a terasz a nyerő, ahol 70 fő befogadására alkalmas rész és bár helyiség került kialakításra.

Tehát itt zajlik az élet ilyenkor, úgy igazán.

Szinte mindig, igen. Kivéve, ha esik, bár a terasz teljes területe napernyővel fedhető, de van az a szélvihar és hűvös idő még nyáron is, amikor jobb a pincehelyiségünkben. Azt is nagyon szeretik vendégeink, egyrészt, mert nagyon autentikusan lett berendezve, másrészt kisebb, családias jellegéből adódóan tényleg nagyon oldott, bensőséges hangulat szokott kialakulni.

Tényleg gyakran megfordulnak itt hazai sztárok, közéleti személyiségek?

Mióta létezik az étterem, igen, szinte nincs olyan hét, hogy ne ülne be hozzánk egy híresség, művész vagy más ismert ember. Ez – merem remélni – hogy elsősorban a hely szellemének és a konyhánknak szól. Szeretnek minket, visszatérő ismerősökként szoktuk egymást üdvözölni. Nyilván az sem mindegy, hogy mellettünk van a színház, ahol különféle színházi- és egyéb előadások zajlanak, ahonnan az előadók, előadóművészek is átjárnak. Sok ismert személyiségnek van a környéken nyaralója, de gyakran előfordul, hogy a hévízi kúrájuk ideje alatt ugranak át egy kis mexikóira. Gondoltunk is már arra, hogy kellene csinálnunk egy hírességek tablóját…

Szóval ők sem tudnak ellenállni a latin-amerikai konyha ízeinek, amit meg is értek.

Igyekeztünk olyan étlapot összeállítani, ami tényleg egyedi gasztro-élményeket kínál a hozzánk látogató vendégeknek. A speciális fűszerezésű mexikói konyhánkban a pikáns, egzotikus, illatos ételek dominálnak, amit ha egyszer megízlel valaki, könnyen függővé válhat. Alapanyagaink java egyenesen Mexikóból származik. A tradicionális, saját, titkos receptek alapján készült ételekkel az étterem sajátos berendezésével, a latin-amerikai muzsikával egy kis időre kizökkentjük a mindennapokból vendégeinket. Nálunk jó hangulat uralkodik, itt nincs helye az aggódásnak. Nem számít a múlt sem a jövő, nálunk az a lényeg, hogy meg tudják élni a jelent – bőséggel, élvezettel. Azt szeretnénk, ha minden egyes falat és korty, dallam, feléjük küldött mosoly és beszélgetés úgy égne beléjük, hogy ha behunyják a szemüket, kiemelkedő, szép emlékként tudják felidézni a későbbiekben bármikor.

Azt én is tudom, hogy egyértelműen beszélhetünk egy hamisítatlan Los Amigos hangulatról. A meleg színek, a latin gitárdallamok, a speciális édes-csípős-fűszeres ízvilág már engem is rég levett a lábamról.

Őszintén örülök, hogy így érzed. Visszatérő vendégeink is jól tudják, hogy nálunk mindenki barát (mint amit az étterem neve is jelent: barátok), kimondatlanul is egy klubhoz tartozunk. Mindenki, aki úgy dönt, hogy jár neki valami más, valami olyan, ami eltér a megszokottól. Semmi más dolguk nincs a vendégeinknek, mint lazulni, nézegetni egymást, a teret, élvezni a szabadságot és az ízeket. Ehhez néha egy kis plusz is jár: alkalmanként élőzene szól, és ha tudjuk, hogy szülinapos jár nálunk, mindig meglepjük egy kis aprósággal. Amit mások marketingre szánnak, mi annak egy részét inkább a vendégekre költjük. Minden apró figyelmességért nagyon hálásak tudnak lenni, ami nekünk is öröm.

Kik alkotják a vendégkört?

Nem tudnám pontosan behatárolni. A tehetősebbek éppúgy, mint az átlagcsalád, de a diákok is imádnak beülni hozzánk. Egy viszont közös bennük, hogy – mint említettem is – mind valami különlegességre vágynak. Van, aki ezt heti szinten megteheti, míg mások egy évben csak egyszer jönnek el, akár az ország túlsó feléről is, de annak megadják a módját. A korosztály is teljesen változó, a tini szerelmes pároktól a kisebb családokon át a baráti társaságokig mindenki megfordul nálunk.

 

Könnyű ma étteremként sikeresen működni?

Érzékeny pontra tapintottál, mert ahhoz, hogy jól menjen egy hely, több dolognak is kell klappolnia. Először is, elhivatottnak kell lenni, szeretni kell azt, amit csinálsz (ez mondjuk minden területre jellemző). A szakmaiság szintén első helyen szerepel, aminek kapcsán, sajnos, ki kell mondani, hogy ma Magyarországon iszonyatos nagy hiányosságok vannak. A jó szakemberek ugyanis szezonális jelleggel vagy éves szinten külföldön dolgoznak, egy bizonyos generáció után meg nem is lehet igazán jó szakemberekről beszélni. Sajnos, későn reagált a szakma a problémára, az oktatásban is hiába akarnak komoly ösztöndíjakat fizetni a tanulóknak, azt vettem észre, hogy egyszerűen nincs már ázsiója a vendéglátásnak. Míg a ’90-es években mondjuk egy felszolgáló volt valaki, mondhatni, menő volt a szakma, és jól is csinálták, ma képesítés nélküli embert is alig találni, és azt sem tudod megfizetni. Nem tudom, hogy mikor fordul meg ez a tendencia, azért ez elkeserítő. Szakácsot, főleg jó szakácsot is iszonyatosan nehéz találni, aki jó, azért kapkodnak. Mi itt sok évig összeszokott csapattal dolgoztunk, amelynek egy jó része szerencsére most is velünk van. Nagyon odafigyelünk arra, hogy ők is és mi is elégedettek legyünk, hiszen ez a záloga a vendég elégedettségének, aki csak akkor jön vissza, ha jól érezte nálunk magát.

Még csak most kezdődik a szezon, gondolom, izzik még minden a levegőben, hamarosan kezdődik a nagy hajrá.

Még csak pár hete nyitottunk, ilyenkor először a helyi és környékbeli törzsvendégeink teszik látogatásukat nálunk, folyamatosan jönnek a foglalások. Esténként és hétvégenként már most nagy a pörgés, és még hol vannak a turisták! Érdemes időben asztalt foglalni, de ha valaki csak úgy esik be hozzánk, akkor is találunk megoldást. Volt már olyan, hogy amikor csurig voltunk, és nem tudtunk már leültetni embereket, elküldtünk őket egy laza kis sétára, amíg fölszabadul egy asztal. És ilyenkor máig örömmel andalognak addig a helyes, egyedi hangulatú keszthelyi utcácskákban, mert tudják, hogy utána jó dolgok várnak rájuk…