Warning: file_put_contents(): Only -1 of 46307 bytes written, possibly out of free disk space in /web/k5fc/afuzet.hu/wp-content/plugins/bsa-plugin-pro-scripteo/frontend/css/template.css.php on line 31
Kafkai valóság - aFüzet

Kafkai valóság

135 éve született Franz Kafka  (1883. július 3. – 1924. június 3.) cseh születésű, zsidó származású, német nyelven alkotó író, a 20. századi alkotók egyik kiemelkedő személyisége, az egzisztencialista, az elidegenedés és abszurd irodalom jeles képviselője.

Magányos gyermekkorának két maghatározó személyisége apja, aki önző, erőszakos ember hírében állott, és félénk, csendes anyja volt, aki mártírként dolgozott rengeteget családjáért, és aki nagy hatással volt az író alkotói munkásságára. Bár Kafka szíve mindig is az írás felé húzott, apja döntésének értelmében az érettségi után jogi tanulmányokat végzett. Az egyetem után jó ideig a biztosítási szektorban látott el különböző feladatokat, amíg sógorával meg nem alapítottak saját azbesztgyárukat. Ezután kezdett el élénkebben érdeklődni és több időt szánni a zsidó kultúra, az irodalom és a színház megismerésére – már amennyire a munkája és családja engedte.

31 éves volt, amikor végre önálló életet tudott kezdeni, de szinte még utána is küzdött a megfelelési kényszerrel és a depresszióval, mindkettő gyerekkora óta kísérte életét. Súlyos önbizalomhiányban is szenvedett, aminek egyik hozadéka a nőkkel szembeni bátortalan viselkedés, állítólagos kielégítetlen, kínzó szexuális vágya, amit sokáig bordélyházakban próbált csillapítani. Nem érezte magát eléggé férfiasnak, ritkán szólalt meg társaságban, nem mert kezdeményezni. Mégis, több nőt is eljegyzett, sőt, egyes feljegyzések szerint egy fia is született, akiről állítólag nem volt tudomása.

A személyiségzavaros alkotó nem véletlenül írta meg Az átváltozás című művét, szakemberek szerint skizoid volt, míg egyesek, akik közelebbről ismerték, megnyerő intelligenciáját és humorát hangsúlyozták ki. Visszafogottsága nagyon imponálóan hatott a nőkre.

Írásai eleinte folyóiratokban jelentek meg, majd 1913-ban kiadásra került első kötete Szemlélődés címmel, ami 18 novelláját tartalmazta. Ezután még sorra jelentek meg kisebb-nagyobb munkái, de átütő sikerről egyik esetében sem beszélhetünk.
Ő is azon művészek közé tartozott ő is, aki nem élhette meg munkájának sikereit, mindössze 40 éves volt, amikor tuberkolózisban meghalt. Rövid életében nem volt kiegyensúlyozottnak mondható a kapcsolata sem a családjával, sem a nőkkel.

Halála után ügynöke, Max Brod vette kezébe irodalmi hagyatékát, aki felé Kafka utolsó kívánsága az volt, hogy égesse el minden kéziratát, de nem így történt: mindent megtartott és  kiadatta három befejezetlen regényét is. Így vált világhíressé az A per, A kastély és az Amerika című regénye. De ezt ő már nem érhette meg.

„Nem kell elhagynod a szobádat. Maradj ülve az asztalodnál és hallgatózz! Még hallgatóznod sem kell, csak várnod. Még várnod sem kell, csak megtanulni csendben maradni, nyugodtan/mozdulatlanul, magányban. A világ szabadon felkínálja magát a leleplezésre. Nincs választási lehetősége.”

 

Életét többször is megfilmesítették, műveiből is születtek mozifilmek. 1962-ben Orson Welles készítette el A per című regény megfilmesített változatát Anthony Perkinsszel a főszerepben. Orson Welles színészként is részt vett a produkcióban. A film a képre kattintva érhető el (feliratos):