Csepeli Eszter és Boros Panna

 

Amikor pár hete megnéztem a Tükröm,tükröm című mini-dokumentumfilm három részét, már az első pár percben tudtam, hogy itt valami nagyon jó dolog talált meg engem. Nők nyílnak meg nulla perc alatt a nyilvános mosdók és öltözők tükrei előtt egy kamerás, és egy kíváncsian kérdezgető lánynak. Az ötlet nagyon eredeti, én is kíváncsi lettem hát, kik ők, miért csinálták a filmeket, és egyáltalán: mikor láthatom a többi részt?

Boros Panna rendező és Csepeli Eszter operatőr munkáját dicséri a női lélek színességét és gyors kitárulkozási képességének báját bemutatni hivatott mini-doku sorozat, ami eredendően a VS.hu és a Pallas Athéné Alapítványok közös pályázatára készült. Az alkotók régóta a médiában dolgoznak már, Eszter a színművészetin, Panna a kommunikációs főiskolán végzett, tőle tudtam meg még többet a projektről.

Hogy jött ez az egész, hogy idegen nőket szólítatok meg a mosdókban?

Saját élményből született meg a téma. Ugye az intim helyzetekre épülő koncepciók egy-két műsorban már tetten érhetők, amik mondjuk taxiban vagy lakásban kerülnek felvételre, de nőként jól tudtam, hogy az igazi intim élményt egyértelműen a vécé adhatja meg. Mindig elképesztő hatások értek a női mosdókban, amiket nagyon szerettem volna valahogy visszaadni. Mivel én amúgy is imádok kérdezni, a szakmám egyik fénypontjaként élem meg a kérdezést, így egyáltalán nem esett nehezemre. Azt gondoltam, hogy nem lenne hátrányos a film szempontjából, ha egy kérdező is jelen lenne, még ha nem is látszik, hiszen nem ő, hanem egyértelműen a megszólaló a lényeg.

Hogy kell elképzelni, hogy mondjuk órákig vártatok a mosdókban, mire jött olyan lány/nő, akire azt mondtátok, hogy na, ő jó lesz, vagy 10-ből csak x vállalta a szereplést?

Benne volt a pakliban, hogy esetleg nehéz lesz olyat találni, aki mer beszélni, de szerencsém volt, nem volt sok lyukra futásom. Sőt, az is megérne egy misét, hogy amúgy az emberek maguktól miről beszélgetnek nyilvános vécékben, bár az inkább a szórakozóhelyekre érvényes. Mi nem csak ilyen helyekre mentünk el, hanem egyéb nyilvános mosdókba is, hogy minden korosztályt elérhessünk, ezáltal egy átfogóbb képet kaphassunk.

Egyből közlékenyek voltak?

Nagyon. Riporterként amúgy is hiszek ebben a flowban, mondhatnám azt is, hogy nagyon jó orrom van ahhoz, hogy nem is nagyon szólítottam le olyanokat, akikkel “nem volt meg a kémia”. Elsőre meg szoktam érezni, hogy kivel tudok beszélgetni. Valójában az benne a fantasztikus, hogy a komoly témák 5-10 perces ottállásokból alakultak ki, ilyen rövid idő alatt zuhantunk a filmben is hallható mélységekbe. Nem az történt, hogy én 2 órát fenntartottam volna a piacos nénit, vagy hogy a lányokat lestoppoltam volna a budiban egy órára, hanem rögtön kialakult egyfajta bensőséges viszony. A női vécékben annyira furán intim a környezet, és olyan közel állunk fizikailag is egymáshoz, hogy valahogy egyből mélyvízeket lehet ugrani. A néni a piac mosdójában a 3. percben kérdezte be, hogy akkor ő üzenhetne a nőknek?

A fiatalok is ugyanilyen hamar megnyíltak?

Igen, a lányok is 2 perc után elmondták, hogy mikor vesztették el a szüzességüket, és amúgy mi a véleményük a műmellekről. Elképesztő ez a fajta nyíltság, ami azt gondolom, hogy a nőknek a sajátossága. Biztosan meg lehet közelíteni a férfiakat is, de inkább egy másik helyzetben, mondjuk vezetés közben. Nekik más a terük, nem a mosdó. A nőknél ez a tükör előtt van, ahol kicsit magukba szállnak. A szórakozóhelyek esetében pedig az amolyan backstage, ahol erőt tudnak meríteni a bevetés előtt, ahol ki tudják adni a fáradt gőzt, ahol gyorsan meg tudják beszélni a barátnőkkel a következő taktikai lépést. Amúgy is van egy ilyen lélekmosoda funkciója a mosdónak, és úgy látom, hogy ez valahol mindenkiben közös. Valahogy természetes volt a nőknek, amikor hozzájuk léptem, hogy ja, oké, beszélgessünk. Egy férfi nem biztos hogy értené, miért ott. Van ugye a kérdés, hogy miért járnak a nők kettesével pisilni, mert ugye ez egy létező jelenség. Talán még ők se tudják erre a választ, de most lehet, hogy meglesz az is…

Mikor láthatjuk a folytatást? Én személy szerint főleg a női mosdós verziókat várnám nagyon…

Fontolgatjuk a folytatást. Addig is várjuk a szponzorokat.

 

A dokumentumfilmek megtekinthetők a vs.hu oldalán ITT, vagy kattints a képre!

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat