Warning: file_put_contents(): Only -1 of 46307 bytes written, possibly out of free disk space in /web/k5fc/afuzet.hu/wp-content/plugins/bsa-plugin-pro-scripteo/frontend/css/template.css.php on line 31
3 különleges szakácskönyv karácsonyra - aFüzet

3 különleges szakácskönyv karácsonyra

Sorozatok ihlette szakácskönyvek, amelyek a fa alatt is jól mutatnak, de a konyhában találják meg a helyüket, plusz egy magyar gasztrokaland.

Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv

A Jóbarátok-rajongóknak ajánljuk a több mint 100 receptet tartalmazó Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyvet, ami egy sor különböző receptet kínál a különböző szakmai szinten levő séfeknek.

Előételek, főfogások, italok és desszertek – minden egyes fejezet olyan ikonikus csemegéket tartogat, mint Monica hálaadásnapi lakomája, Rachel húsos trüffelje, a Sült dolgok sajttal – csakis Joey-nak, a Chandler-féle „A tej, amit elrágsz”, Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Szaftos pulykás szendvics.

Downton Abbey szakácskönyve

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv a sorozat ételeit mutatja be csodálatos környezetben, hiteles leírásokkal. Több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig. Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából. A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.

A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.

A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek. Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács. Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk! A Downton Abbey sorozat kedvelői és a gasztronómia iránt érdeklődők számára most végre megnyílik Mrs. Patmore konyhája, már csak rajtad múlik, hogy az asztalodra tudod-e varázsolni a sorozat legendás ételeit.

Kordos Szabolcs: Restaurant, Hungary – új fejezetekkel

A népszerű Hungary-sorozat szerzője, Kordos Szabolcs, azért bővítette ki a magyar éttermek kulisszatitkait bemutató könyvét, mert az elmúlt két év hatalmas csapást mért a vendéglátósokra. A kutatómunka megérte a fáradságot, hiszen ismét rengeteg izgalmas dolgot tanulhatunk tőle, és olyan történeteket mesél el az éttermesek világáról a Covid idején, melyekről kevesen tudnak. A szerző így fogalmaz: Ez a könyv a legjobb hazai éttermek tulajdonosairól, séfjeiről, szakácsairól és felszolgálóiról szól. Az ő sztorijaik laza gyűjteménye, bepillantás a színfalak mögé. 2020 márciusáig riportalanyaim, e szféra szereplői, úgy érezhették, hogy övék a világ, de legalábbis a jövő. Idehaza zajlott a gasztroforradalom, a legnagyobb séfeket ünnepelte a közvélemény. Aztán jött a koronavírus, és mindent megváltoztatott, legalábbis egy időre biztosan. Amit most, kedves Olvasó, a kezében tart, az a Restaurant, Hungary második, bővített kiadása. A kötet végén több fejezetet szentelek a pincérek, bárosok, tulajdonosok, sőt futárok történeteinek, mindegyikük elmeséli, hogyan élte meg és főleg túl ezt a nehéz időszakot, amikor minden összeomlott körülöttük. Alig pár hónap leforgása alatt érdekes kanyarokat vettek az életutak.” Az új, bővített kiadásban tehát a szerző a vendéglátósok szempontjából mutatja a szektort alaposan megtépázó világjárványt és annak következményeit. Csak süppedjen bele a bőrtámlájú székbe, terítse az ölébe a damasztszalvétát, és fogyassza egészséggel a vendéglős történetek legjavát, a Restaurant, Hungary-t!

 

Borítókép: Дарья ЯковлеваPixabay oldalról