Warning: file_put_contents(): Only -1 of 46307 bytes written, possibly out of free disk space in /web/k5fc/afuzet.hu/wp-content/plugins/bsa-plugin-pro-scripteo/frontend/css/template.css.php on line 31
Az asszertivitás, mint erőforrás - aFüzet

Az asszertivitás, mint erőforrás

„Jogom van ahhoz, hogy hibát kövessek el, meggondoljam magam, mások problémáiért ne vállaljak felelősséget, vagy bűntudat nélkül mondjak nemet.”

Az önérvényesítés képessége ma már olyan nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, mint amilyen az őskorban egy kőfegyver birtoklása volt az ősember számára. Ha nem is használta, biztonságérzetet jelentett számára a tudat, hogy ha kellemetlen szituációba kerül, van, mihez nyúlnia. Ma már másként kommunikálunk, az egyik legfontosabb fegyverünk az egészséges magabiztosság lett. Ha pedig valaki felől verbális támadást vagy a lelki (el)nyomás jelét kezdjük el érezni, az asszertív magatartás a megfelelő módszer arra, hogy sérülés nélkül távozzunk egy nem kívánt helyzetből.

De mit is takar a mostanában egyre gyakrabban használt „asszertív” jelző? Amikor néhány éve először megütötte a fülemet a kifejezés, bevallom, fogalmam sem volt, mit takar. Aztán utánanéztem: „Az asszertivitás olyan kommunikációs módszer, amely ötvözi az önérvényesítést és a mások érdekeinek figyelembe vételét, ezáltal elősegíti az erőszakmentes kommunikációt és hosszú távon a szociális hatékonyságot. ” Ami jó hír, hogy ez a rendkívül hatékony konfliktuskezelő szisztéma tanulható, fejleszthető. Az asszertív viselkedésforma a verbális és nonverbális kommunikációval gyakorolható élesben. Szavakkal történő megnyilvánulásainak legfőbb jellemzői, hogy nyíltan, világosan képviseljük álláspontunkat, ami mentes minden személyeskedéstől, vádaskodástól, amiben nincs semmi mellébeszélés vagy feleslegesen lefutott kör. Testbeszédünk ilyenkor alátámasztja mondandónkat: határozott, magabiztosságot sugalló testtartással, nyugodt, tiszta tekintettel beszélünk.

Mindennek alapja nyilván az, hogy higgyünk magunkban és igazunkban, és fel legyünk vértezve megfelelő mértékű önbizalommal. Az is fontos, hogy fogadjuk el önmagunkat és környezetünket, minden árnyoldalával együtt. Csak így tudjuk kezelni az esetleges támadásokat, csak így nem hagyjuk magunkat kizökkenteni egy-egy agresszív közbevágástól, váratlan vagy épp várható intermezzótól.

Nem tudjuk képviselni magunkat, ha depressziósak vagyunk, ha tele vagyunk kételyekkel, bizonytalansággal magunkat, és a napi történéseket, a világot illetően, vagy, ha harag, felsőbbrendűség, az elfogadás hiánya nehezíti meg emberi kapcsolatainkat. Minden negatív érzés a külvilág felé saját magunkból indul ki. Valahol tudjuk is ezt, tisztában vagyunk vele, hiszen minden második cikk erről szól már. Mégis, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy néha hátrébb kellene magunktól lépni kettőt, s a problémát nem kint, hanem bent keresni.

Az asszertív viselkedés tehát a legjobb, ahogy viszonyulhatunk a külvilág felé, különösen kényes helyzetekben, ahol a tiszta fej sok bajtól megóv minket. Az asszertivitás nem összekeverendő az agresszív viselkedéssel, ellenkezőleg. Ha úgy érezzük, hogy mások elnyomnának, sértegetnének, szavakkal bántanának minket, nyíltan, őszintén fejezzük ki, minden negatív érzelem nélkül, hogy ránk ez milyen hatással van. Magabiztosan, határozottan hárítsunk el minden további ártó kezdeményezést, úgy, hogy csak magunkról beszélünk, a másik felé nem intézünk támadást. Ez tudatosságot és hideg fejet igényel, de megéri. Sokszor egy egész életen át tartó folyamat, míg ez sikerül: tisztelni magunkat és figyelni másokra. A szakirodalom asszertív jogokról beszél, amelyeken érdemes lenne mindenkinek elgondolkodni, melyik állítás állná meg a valóságban a helyét a saját életére levetítve:

Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled
Jogod van ahhoz, hogy kifejezd saját érzéseidet és véleményedet
Jogod van ahhoz, hogy meghallgassanak és komolyan vegyenek
Jogod van ahhoz, hogy megállapítsd, mi fontos neked és mi nem
Jogod van ahhoz, hogy nemet mondj anélkül, hogy bűntudatot éreznél
Jogod van ahhoz, hogy kérd, amire szükséged van
Jogod van ahhoz, hogy megkapd, amiért fizettél
Jogod van ahhoz, hogy információt kérj szakemberektől, beleértve az orvosokat is
Jogod van ahhoz, hogy hibát kövess el, és vállald a következményeket
Jogod van ahhoz, hogy ne képviseld az érdekeidet
Jogod van ahhoz, hogy megváltoztasd a véleményedet
Jogod van ahhoz, hogy megbetegedj
Jogod van ahhoz, hogy azt mondd: nem tudom.                                                      (jogok felsorolása:lelki titkaink.hu)

Fontos azt is kiemelni, hogy a felsorolt jogok kötelességekkel járnak. Ez azt jelenti, hogy például, bár jogunk van elkövetni bármilyen hibát, vállalnunk is kell a vele járó következményeket. Mindenki felelős azért, amit tesz vagy kimond.

Az asszertív technika elsajátítása után garantáltan látványos javulás figyelhető meg az élet minden területén: párkapcsolatokban, munkahelyen, egyéb társas kapcsolatoknál.

Borítókép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.