„Az agronómus munkája elsősorban annak felismerése, hogy a gazdák munkájának tárgya nem a talaj, a növény, a csorda, hanem hihetetlenül bonyolult agroökoszisztéma.”
Vannak-e növényirtószer-maradványok az általunk fogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben? Okozhatnak-e ezek rákot? Egészségesebb-e a bioélelmiszer? Csak a gazdagabbak számára elérhető? Lehet-e vele táplálni az emberiséget? Fogyóban van-e a vizünk? Holnap már rovarokat fogunk enni?- a kérdések, melyek a ma emberét foglalkoztatják.
Marc Dufumier francia agronómus, kutató és tanár A termőföldtől a tányérig című könyvében 50 alapvető kérdést vet fel a mezőgazdaságról és a táplálkozásról, mely minden tudatos, hosszú távon gondolkodó fogyasztó és termelő számára fontos olvasmány lehet.
A szerző számos mezőgazdasági fejlesztési projekt és program kidolgozásában, végrehajtásában és értékelésében vett részt Franciaországban és külföldön, különösen a déli, harmadik világ országaiban. Marc Dufumier A termőföldtől a tányérig című könyvében olyan területekről ad információt, mint az élelmiszerekben található vegyi anyagok, a csapvíz fogyasztása, a globális felmelegedés hatása különböző élelmiszerekre, a vegán étrend, kis gazdaságok kontra nagyüzemi mezőgazdaság, város kontra vidék, gépiesítés és specializációs kérdések a mezőgazdaságban.
ELŐSZÓ (részlet)
Ez a munka annak az oktatói és kutatói tevékenységnek gyümölcse, amelyet a francia AgroParisTech (volt Nemzeti
Agrártudományi Intézet) felsőoktatási és kutatási intézményben végeztem, és amelynek ma tiszteletbeli professzora vagyok, valamint annak a számtalan szakmai útnak köszönhető, amelyek révén felfedeztem a világban a különböző gazdálkodási formákat, és nem utolsósorban az előadásaim közönségével folytatott eszmecseréknek. Egybegyűjtöttem azokat a kérdéseket, amelyeket a leggyakrabban tettek fel nekem, és megpróbáltam válaszolni rájuk mindenki számára érthető stílusban. Megközelítésem szándékosan több tudományágat fog át mesterem, René Dumont szellemében, aki az összehasonlító mezőgazdasági tanszéket alapította, aminek később a
vezetője lettem. Ezért hívom olykor segítségül az orvostudományt, a történelmet, a gazdaságot vagy éppen a földrajzot.
És René Dumont-hoz hasonlóan, aki egyike volt az ökológia úttörőinek Franciaországban, én sem titkolom környezetvédő meggyőződésemet.
Tudósként az agroökológia ügyét támogatom: bebizonyosodott, hogy a kemizált és gépesített mezőgazdaság ártalmas az egészségünkre és a környezetre, de ma már birtokában vagyunk a tudásnak és azoknak a technikáknak, amelyek révén a hagyományos mezőgazdaság képes lesz megfelelően táplálni az emberiséget úgy, hogy közben megóvja a bolygót.
Az agrármérnök és tudós elkötelezettségével egyedül a megalapozott elemzésekben és bizonyított tényekben hiszek, valamint abban, hogy ezt a tudást tovább kell adni. Minden állampolgár és minden fogyasztó megérdemli, hogy világos és hiteles képet kapjon arról, hogy mi kerül a tányérjára és mi történik vidéken.
Remélem, ehhez hozzájárul ez a könyv is.
Marc DUFUMIER
A könyv oldala: Corvina Kiadó