Ebben a bejegyzésben teszünk egy instant virtuális utat a skót Highland-régió nagy whiskylepárlói körül. Igyekszünk rámutatni egyúttal a környéket meghatározó geológiai sajátosságokra, illetve az itt készített whiskyk karakterét döntően befolyásoló tényezőkre.
A skót Highland-régió alapvető környezete és földrajzi sajátosságai
Gyakorlatilag a skót felföldi törésvonaltól északra fekvő területekről beszélhetünk akkor, amikor a Highland-régió kerül szóba. Sokan csak úgy aposztrofálják ezt a festői vidéket, mint az igazi és hamisítatlan Skócia.
Legyünk őszinték, nem is akármilyen vidékről van szó. Merthogy az elképesztő méretű mocsarak, a vidéket buján átható fű, illetve a meglepően gyakran gomolygó füst olyan szemet gyönyörködtető kombinációját rejti a táj, ami a maga nemében szinte páratlannak nevezhető.
Nyilván nem is a véletlen műve, hogy a Highland-régiót évről évre számos turista keresi fel. Részben azért is, hogy autentikus módon tudják megkóstolni a vidék whiskycsodáit.
Járjuk be képletesen szólva a Highland-régió keleti részének híresebb whiskylepárlóit
Ha a keleti részen kezdjük az utazásunkat, akkor az Edradour független lepárlót érdemes felkeresni, amennyiben Skócia legkisebb szeszfőzdéjére vagyunk kíváncsiak. Szintén a keleti régióban, az Aberfeldy Distillery-nél is érdemes elidőzni kicsit, hogy megcsodáljuk a környék ötezer éves tiszafáit és ősi tőzeggödreit.
Az Aberfeldy egyébként amiatt is külön említést érdemel, hogy alapvetően egy mézes, méhviaszos whiskyvel alkot egészen egyedülálló párlatot a whiskykülönlegességek szerelmeseinek a legnagyobb örömére. Egyébiránt a viaszos jelleg hatására vaskosabbá válik a whisky állaga, így pedig az érlelés is hosszabb lehet.
A felföld keleti részének a geológiai adottságai egyébként azt segítik elő, hogy az itt készített whiskyk rendszerint frissek, gyümölcsösek és könnyen fogyaszthatók.
Egyéb híres és különleges lepárlók a Highland-régió csodás vidékéről
Északon a főként édes aromával hódító Glenmorangie, illetve a zamatokban rendkívül gazdag Dalmore lepárlóinak italait érdemes kiemelni. Egyébiránt szintén innét származik az ínyencek által gyakran favorizált Clynelish whisky, valamint a legendásan sós ízű Old Pulteney whisky is.
A Highland-régió nyugati részének az alapvető sajátossága, hogy szinte mindenhol sziklák övezik. Köztük ott van a Nagy-Britannia legmagasabb hegyének számító Ben Nevis, az ugyanezen elnevezéssel működő hegyi whiskyt készítő lepárlóval egyetemben.
Nem akármilyen kuriózumnak számít az Oban Distillery, amely egy szirtfal és kikötő közé épült, már-már dacolva a földrajzi adottságokkal és körülményekkel. Ezenfelül a Glengoyne és a Loch Lomond lepárlói azok, amelyek minden bizonnyal ismerősen csengenek a nagy whiskyfanatikusok számára.
(X)