Kép forrása: fofocommunity.com

1400 óta ünnepeljük a farsangot, melynek ma van az első napja. A vidám mulatságok és lakomák Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartanak. Szerte a világon rendeznek felvonulásokat, karneválokat az ünnepkör ideje alatt, közülük is a legnagyobbak és legismertebbek közül mutatunk néhányat, ahova mi is nagyon szívesen ellátogatnánk.

Mohács

Bár nem a világ legnagyobb karneválja, de a miénk, amely évről évre egyre nagyobb számban vonzza az érdeklődőket. A legnagyobb hazai álarcos felvonulásról tudni kell, hogy a balkáni eredetű sokácok hozták magukkal az országba a népszokást, amely a magyar kultúrkörben formálódott tovább, s csak később nyerte el mai formáját. Az első feljegyzések a busójárásról a 18. század végéről származnak. A népi monda szerint a török hódítók elől a dunai mocsárvilágba menekültek az őslakosok, illetve faálarcokba és birkabőrbe öltöztek és zajkeltő eszközökkel, zavarták el Mohácsról a törököket, akik úgy megijedtek a maskarásoktól, hogy elhagyták a várost. A mohácsihoz rendkívül hasonló télűző népszokások ( merthogy ez az is) megtalálhatóak Bulgáriában, Szerbiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Szicíliában és Svájcban is.
A mohácsi busójárás 2012 óta hungarikumnak számít, 2009-től pedig az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján szerepel.

Kép forrása: funzine.hu

Riói Karnevál

A világ leghíresebb karneválja az amerikai kontinens egyik legszegényebb országának legnagyobb turistacsalogatója is egyben. Évente mintegy 2 millió látogatót vonz a mega-giga felvonulás a brazil nagyvárosba, ahol látványos jelmezek, táncosok, zenészek tartják izgalomban non-stop jelleggel a rendezvény ideje alatt az embereket. A parádéra a résztvevők szinte egész évben nagy lelkesedéssel készítik jelmezüket és a díszleteket. Felvonulnak az ország legmenőbb samba tánciskolái, civil szervezetek, művészek, és mindenki, aki kellőképpen felkészült a világszínvonalú eseményre. Idén február 9-14-ig tartják a Riói Karnevált, ha valakit esetleg érdekelni egy laza brazil út.

Kép: Leandro Neumann Ciuffo

New Orleans-i karnevál
A legrégebben ismert karnevál az USA-ban, ami éppen tegnap kezdődött el. A város francia negyedében zajló Mardi Gras felvonulás nagyon hasonlít a rióihoz, amire évente közel egymillióan látogatnak el. Idén minden eddiginél nagyobb látványosságra számíthat az, aki ellátogat a dixieland szülővárosába, ugyanis idén ünnepli 300. évfordulóját az esemény.

Kép: wikipedia.hu

Velencei Karnevál

Európa leghíresebb maszkos karneválja a világ minden tájáról vonzza a turistákat, akik szintén magukra öltik az ismert álarcokat. Az első maszk a “bauta” volt, amit csak az arisztokraták viselhettek. A másik ismert maszk a “pestisdoktor”, amit a 17. századi velencei pestis járvány idején valóban is hordtak a doktorok, akik a pestises utcákat járva így kerülték el, hogy őket is megfertőzze a betegség. “Hatalmas, csőrszerű álarcot viselnek, a fejük búbjáig beöltöztek, kesztyűs kezükben hosszú pálcát hordtak.” A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget. Idén ez a január 27-től február 13-ig tartó időszakot jelenti.

Santa Cruz de Tenerife-i Karnevál
A Kanári-szigetek legnagyobb fesztiválja, melyet a világ második legnagyobb karneváljaként szoktak emlegetni. Több ezer jelmezes felvonuló, hatalmas koncertek, nagy mulatságok jellemzik a több napos rendezvényt, ahol királynőt is választanak minden évben. A 15 napos fesztivál Hamvazószerdáig tart, amikor ” a szardínia temetését” ünnepli a tömeg. Idén február 4-18-ig tart a minden bizonnyal fantasztikus élményekkel ajándékozó karnevál.

Kép: fofocommunity.com

Olvasnál még több, hasonló témában írt cikket? Elsők között küldjük ki Neked friss írásainkat e-mailen, ha feliratkozol. Nyugi, nem fogunk bombázni kéretlen levélszeméttel, pluszban nem maradsz le semmiről, ami a Füzetbe készül. Adatvédelmi szabályzat