Warning: file_put_contents(): Only -1 of 46307 bytes written, possibly out of free disk space in /web/k5fc/afuzet.hu/wp-content/plugins/bsa-plugin-pro-scripteo/frontend/css/template.css.php on line 31
2020 legjobb filmjei - aFüzet

2020 legjobb filmjei

Karantén ide, mozibezárások oda, szerencsére idén is szuper új filmekkel leptek meg minket az alkotók. Ezek közül is összegyűjtöttük azt a tízet, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták ránk.

Egy nő láthatatlan élete

A legmeghatározóbb mozis élményünk volt 2020-ban a csodálatos brazil alkotás, amely két lánytestvér viszontagságos életét mutatja be. Az érzékeny, gyönyörű drámáról a Füzetben bővebben is írtunk.

Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre

Horvát Lili világszerte sikert aratott filmje a következő, 93. Oscar-versenyen fogja hazánkat képviselni. Egy különös szerelmi történet, nagyfokú érzékenységgel megírt, csodálatos képekkel operáló lírai mű Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével.

A létezés eufóriája

Szabó Réka és társulata, a Tünet Együttes kísérleti projektje több nemzetközi filmfesztiválon sikerrel szerepelt. A táncpróbák folyamata alatt felvett filmkockák döbbenetes hatással vannak a nézőre. A 90 éves Fahidi Éva auschwitzi emlékeiről és az élet szépségéről beszélget a nemzetközi szinten elismert táncossal, Cuhorka Emesével a koreográfia tanulása közben.

Jojo nyuszi

Az év elején volt a bemutatója Taika Waititi egyedi hangulatú filmjének. Az abszurd vígjáték a második világháborúban játszódik, főszereplője egy kissrác, akinek képzeletbeli barátja maga Hitler. Sam Rockwell és Scarlett Johansson csak hozzáad a mozi értékéhez. A filmről bővebben is írtunk oldalunkon.

Gipsy Queen

A Szemrevaló Filmfesztivál programjában szerepelt Huseyin Tabak drámája, ami erős érzelmi hatással operál. A történet hősnője egy kétgyermekes roma származású fiatal anya, aki a ringben és azon kívül is az életért küzd. A filmről bővebben oldalunkon is olvashattok.

Úriemberek

Guy Ritchie legújabb filmjét imádjuk. A drogkereskedelem rejtelmeibe sajátos stílusával vezeti be nézőit, és ehez olyan szereplőket nyert meg, mint Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell. Igazán tökéletes mozi a szórakozásra.

1917

Sam Mendes filmjében nemcsak a látvány és az atmoszféra, hanem a technikai megoldások (vágás nélküli képsorok) és a színészek játéka is gondoskodik arról, hogy  egyedülálló módon érzékeljük az első világháborút, fókuszban két katona élet-halál harcával.

Még egy kört mindenkinek

A legjobb európai filmnek választották idén Thomas Vinterberg filmjét Berlinben. A Mike Mikkelsen főszereplésével készült drámában egy középkorú középiskolai férfiakból álló baráti társaság különös kísérletét láthatjuk, akik a folyamatos alkoholos befolyásoltságra esküsznek.

Egy élet a bolygónkon

David Attenborough olyan személyes hangvételű dokumentumfilmet készített, amiért hálásak lehetünk neki. A film fő ereje abban rejlik, hogy miközben bolygónk élővilágának milliónyi szépségeit láthatjuk benne, kíméletlen módon kapjuk a fejmosást. Nyilvánvaló: eddigi magatartásunk és berendezkedésünk tarthatatlan. A  amolfilm amolyan utolsó felszólítás a változtatásra.

Vidéki ballada az amerikai álomról

Egy fantasztikus film az örökölt családmintákról, a társadalmi rétegek közti szakadékokról, amit átugrani nagyon nehéz. A Netflixen látható filmről bővebben is olvashattok oldalunkon.